Lieberman’dan istifa kararı

Dolandırıcılık iddialarının ardından İsrail Dışişleri bakanı istifa etti

Dünya
19 Aralık 2012 Çarşamba

Yisrael Beytenu (İsrail Evimiz) lideri, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman, başbakan yardımcılığı görevinden istifa etti

Lieberman’ın istifa kararı, güveni kötüye kullanma ve dolandırıcılık ile suçlanmasının ardından geldi. 2008 yılında Lieberman hakkında, kendisiyle ilgili bir soruşturmanın gizli bilgilerini sızdıran Rusya büyükelçisini kayırdığı iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı. Dışişleri Bakanlığı, Lieberman’ın Knesset’ten veya Yisrael Beytenu başkanlığı görevinden istifa etmediğini, yeni kurulacak hükümette en üst seviyede bir bakanlık pozisyonu alma umuduyla gelecek seçimlerinde yarışacağını doğruladı.

Ofisi tarafından yayınlanan bildiride Lieberman, avukatının kendisine istifa etmesine gerek olmadığı yönünde tavsiyede bulunduğunu, ancak yine de hakkındaki suçlamalar ile mücadele etmek ve nefsini temize çıkarıp yeni hükümette hizmet sağlamak amacıyla istifa ettiği belirtti. Lieberman, hakkındaki tüm iddiaları reddetmişti.

Lieberman’a yakın bir kaynak, seçimden önce mahkemenin iddianame pazarlığını kabul edeceği ile ilgili iyimserliğini dile getirdi. Lieberman için oluşabilecek en kötü senaryoda, yeni hükümetin kurulacağı şubat veya mart ayına kadar iddianame pazarlığı kabul edilmez ise, Yüksek Mahkeme, Lieberman’ın, bakan olamayacağı yönünde karar verebilir. Ayrıca, mahkeme sonuçlanana kadar Knesset’ten de uzaklaştırabilir.

Başbakanlık’tan elde edinilen bilgiye göre, yeni hükümet kurulana kadar, ‘Dışişleri Bakanı’ ünvanını Netanyahu sürdürecek.

Bu arada, Lieberman’a karşı, milyonlarca dolar para aklama, dolandırıcılık ve 2001 yılından 2008 yılına kadar olan geniş ve daha ciddi iddialarla ilgili “ana” davanın kapatılmasına karar verildi.

Pazar günü İsrail Gazze’ye çilek, çeşitli baharatlar ve cherry domates ihracatını onayladı. İsrail yedi kamyon tarımsal ürünü Gazze’ye gönderecek. Bu gelişme Hamas ile İsrail arasında sekiz gün süren çatışmanın ardından Mısır aracılığıyla gerçekleşen ateşkesten sonra yaşandı. Ateşkesin şartlarından biri de İsrail’in Gazze ile olan ihracat ve ithalatındaki engelleri kaldırmaya yönelikti.