İstanbullu Olmak: “Aslen nerelisin?”

Ulus Özel Musevi Lisesi Sosyal Sınıfı Öğrencileri Bilgi Üniversitesi’nde gerçekleşen İstanbullu Olmak: “Aslen nerelisin?” konulu konferansa katıldılar

Toplum
19 Aralık 2012 Çarşamba

Türkiye’nin Halkla İlişkiler duayeni Betül Mardin önderliğinde İstanbul Bilgi Üniversitesi Halkla İlişkiler Programı son sınıf öğrencilerinin düzenlediği “İstanbullu Olmak” başlıklı konferansta “İstanbullu olmanın aslında ne demek olduğu, uzun yıllardır İstanbul’a yapılan göçlerin nedenleri ve sonuçları” ele alındı. Üniversite öğrencileri ile birlikte konferansa katılan Ulus Özel Musevi Lisesi öğrencileri de bu kapsamda farklı uzmanlardan değişik değerlendirmeler ve önerileri dinleme, soru sorma fırsatını buldular. Konferansın ardından Ara Güler’in İstanbul temalı fotoğraflarından oluşan sergi gezildi.

Betül Mardin ve Dr. Nurhan Atasoy’un açılış konuşmaları ile başlayan etkinlikte tarihçi, gazeteci, yazar Murat Bardakçı  ‘Tarihimizde Göç’ konulu bir konuşma yaptı. Bardakçı “Nostaljiye gerek yok. Bugün gerçekte olmayan İstanbul’u yaşatmaya çalışıyoruz.” diyerek konuklara seslendi. “Çocuklarıma ve torunlarıma kimliğimi bulduğum İstanbul’u göstermek isterdim” diyerek konuşmasına başlayan Psikiyatrist-yazar Özcan Köknel, toplumda göçün bireyler üzerine etkilerini değerlendirdi.  İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arus Yumul’un ‘Sosyolojik Açıdan Göç’, Mimar Erhan İşözen’in ‘Mimar Gözüyle İstanbul’un İmarı’ başlıklı konuşmalarıyla konferans devam etti. Türk Musevi Cemaati Hahambaşılığı Genel Sekreteri Yusuf Altıntaş’ın kültürlerin birbirleriyle huzur içinde yaşadığını anlatan şiir tadında konuşması büyük alkış aldı. Şafak Pavey politikacı ve yazar gözüyle gençlerden İstanbul’a sahip çıkmalarını istedi. Konferansın son konuşmacısı İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Lami Berktan Tokuzlu tarihi eserleri yok edilen, yanlış ve çirkin şehirleşen İstanbul’u hukuksal açıdan değerlendirdi. Konferansın bitiminde Betül Mardin, UÖML öğrencilerini bu konferansta ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.