Silahlar ve yasalar

ABD, Connecticut eyaletinde Sand Hook okulunda yaşanan katliamdan sonra federal ateşli silahlar kanununu tartışılıyor.

Dünya
19 Aralık 2012 Çarşamba

Dünyanın fert başına düşen sivil ateşli silah bakımından en zengin ülkesi olan ABD, aynı zamanda en çok silah alan ve satan ülkelerin başında geliyor.

ABD iç siyasetine yakın olan kaynakların belirttiğine göre Sandy Hook ilkokulunda Cuma günü olan katliama rağmen Obama yönetiminin yürürlükte olan silah edinme ve kullanma yasalarına değişiklik yapması uzak bir ihtimal.

Siyasi otoriteler, her trajik olaydan sonra kamuoyunun sıcak gündemine oturan konuda, Obama’nın değişiklik yapmasının Demokrat Partiyi siyasi arenada zor durumda bırakacağına dikkat çekiyorlar.

ABD tarih ve kültürü sivillerin silah sahibi olmasını ‘kendini savunma hakkı’ olarak gördüğü için bu tür değişiklikleri yapmak son derece zor.

Ayrıca ABD’de,  kendini savunma hakkı ve sabıkasız namuslu vatandaşların silah edinme hakkı anayasanın güvencesi altında.

Söz konusu kendini savunma hakkı, kişilerin ikametgahları içinde geçerli.

Bu nedenle bulundurma silah ruhsatı kolaylıkla alınıyor.

Çoğu ABD eyalet yasalarına göre bir kişinin meskun kamu mahallinde silah taşıması ancak polis veya benzeri kuvvetlerin bir üyesi olmak şartı ile mümkün olabiliyor.

Bunlara ek olarak çoğu eyalet silah bulundurma ruhsatı talep eden kişileri GBT ve sağlık kontrolünden geçiriyor.

 

Amerikan silah kültürünün bu kadar gelişmiş olmasının en büyük nedenlerinden biri ise federal yapıya sahip ülkenin kuruluş yıllarında  kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarının savunma hakkının güvence altına alınmak istenmesi.

Dolayısı ile ilerleyen günlerde ABD ateşli silahlar yasasında bir değişiklik beklenmez iken yetkililerin asıl önem verecekleri konunun çoğu henüz ergen yaşlarda olan olayların faillerinin bozuk psikolojilerinin ardındaki motivasyonu bulmak olacağını söyleyebiliriz.