Polonya tarihi ile yüzleşiyor

Uluslar vardır şanlı tarihleri ile övünürler, uluslar vardır tarihlerinin bir döneminden söz açıldığında başlarını öne eğip dedelerinin bir zaman yaptıkları ile gurur duymadıklarını söyleyerek pek konuşmak istemezler.

Kültür
14 Aralık 2012 Cuma

Günümüzün Polonya gençliği ise en cesur milletleri bile gölgede bırakacak bir cesaret örneği göstererek dedelerinin günahları ile yüzleşmeyi seçti.

Polonya sinemasından çıkan, 2. Dünya Savaşı’nda bir Polonya kasabasında kasaba sakinlerinin Yahudi komşularını katleden nazi askerleri ile nasıl işbirliği içinde çalıştığını gösteren ‘Poklosie’ adlı film ülkede destek gördüğü kadar da infial uyandırdı.

Birçok Polonyalının savaş yıllarından beri konuşmak bile istemediği bir döneme ışık tutan filmin yapımcısı Dariusz Jablonski Reuters’e verdiği söyleşide bu filmi yapmanın ahlaki bir sorumluluk olduğunu söyledi.

Jablonski film ile ilgili duygularını şöyle dile getirdi: “Bu film ile Polonya tarihinin en büyük tabularından birini yıkmış olduk.

Gerçekle, tarihle yüzleşmek gerekir”

Savaş yıllarından beri Polonyalı politikacılar ve ulusal tarihçiler Polonya halkını Nazilere karşı bir tutum almış gibi göstermiş, pek az tarihçi Naziler ile işbirliği içinde olan Polonya halkının rolünden bahsetme cesareti bulmuştu.

2. Dünya savaşından evvel 3.2 milyon Yahudi ile Avrupanın en büyük cemaatine sahip Polonya’da neredeyse nüfusun hepsi Polonya topraklarına kurulan Auschwitz ve Treblinka ölüm kamplarında katledilmişti.