Müslüman liderler Yad Vaşem’i ziyaret etti

Bir grup Fransız imam dini kıyafetleri içinde barış adına Yad Vaşem’i ziyaret etti.

Dünya
12 Aralık 2012 Çarşamba

Fransız Dışişleri Bakanlığı yardımlarıyla düzenlenen beş günlük İsrail gezisi esnasında Fransız Müslüman cemaatinin dini liderleri İsrail Devlet Başkanı Şimon Perez ve Filistin lideri Mahmud Abbas ile görüştüler. Dini liderler Kudüs’te yaptıkları açıklamada Yahudi cemaati ile olan birlik ve beraberliklerini dile getirdiler.

Paris yakınlarında bulunan Drancy Camisi imamı Hasan Chalgumi, Holokost Müzesi Yad Vaşem’in ziyaretçi defterine şu satırları yazdı; “Holokost zamanında yaşıyor olsaydım, Yahudileri kurtaran tarafta olurdum. Hiç bir din öldürmeyi haklı kılamaz. İnsan hayatı kutsal kitaplardan daha önemlidir.”

Fransız Yahudi ve Müslümanları arasındaki ilişkiler, Kuzey Afrika kökenli Müslümanlar tarafından gerçekleştirilen ve bazen de ölümcül olan antisemit hareketler sebebiyle onlarca yıldır gergin.

Geçmişte üç defa İsrail’e giden Chalgumi, “Ne yazık ki; Fransız Müslümanlar antisemit olarak görülüyorlar.” dedi. Grup üyeleri yapmış oldukları açıklamada “Dünyadaki imajımız lekeli, hoşgörü adına bu imajı onarmak için her şeyi yapmalıyız. Biz Fransız Müslümanlarının gerçek yüzüyüz,” dedi.