Türkiye’den Bergen Belsen kurbanlarına anıt

Almanya’da Hannover yakınlarındaki Bergen Belsen Nazi toplama kampında II. Dünya Savaşı’nda 1943-1945 yılları arasında yaşamını yitiren Yahudi ve Yahudi olmayan Türk vatandaşlarının hatırasına Hannover Başkonsolosluğu tarafından hazırlatılan anıt levha 9 Aralık Pazar günü düzenlenen bir törenle açıldı

Dünya
12 Aralık 2012 Çarşamba

 İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyaleti Lohheide beldesindeki Bergen-Belsen toplama kampında öldürülen sekiz Türk vatandaşı Perla Behar-Behar, Iso Cory, Jacques Nahoum, Dr. Jakob Jekutiel Neubauer, Max Neumann, Marco Ojalvo, Elyo Sarfati, Garabed Tachdijan için yaptırılan anıt, törenle açıldı.

Açılış törenine Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Aşağı Saksonya Eyalet Parlamentosu Sosyal İşler ve Aile Bakanı Aygül Özkan, bazı Federal ve Eyalet Parlamento üyeleri, Hannover Başkonsolosu Tunca Özçuhadar, Hannover Liberal Yahudi Cemaati Başkanı Ingrid Wettberg, Türkiye Musevi Cemaati temsilcisi Daniel Altaras, Almanya’da mukim muhtelif STK temsilcileri ve basın mensuplarından olusan 80’i aşkın davetli katıldı.

 Törene, ‘Turkish Passport’ filminden 20 dakikalık bir bölümün gösterilmesi ile başlandı. Belgeselin ardından Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Türk Musevi Cemaati temsilcisi Daniel Altaras ve Eyalet Bakanı Aygül Özkan antisemitizmi, ırkçılığı ve her turlu ayırımcılığı kınayan; demokrasiyi, eşitliği ve karşılıklı saygı içinde birlikte yaşama anlayışını öne çıkaran birer konuşma yaptılar. Türk Musevi Cemaati temsilcisi konuşmasında ayrıca, bu plaketi Türkiye ‘nin hem kampta yaşamını yitiren Türk vatandaşlarının anısına, hem de Holokost’a olan duyarlılığının bir simgesi olarak gördüklerini belirterek Türkiye’ye ve Almanya’daki temsilciliklerine teşekkürlerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından yoğun kar yağışı altında Anıt Levha’nin konduğu kamp alanındaki noktaya gidilerek törene devam edildi. Burada Büyükelçi, Türk Musevi Cemaati temsilcisi ve Liberal Yahudi Derneği Başkanı temsil ettikleri kurumlar adına Anıt Levha’ya birer çelenk koydular. Tören, burada yaşamını yitiren insanlar anısına Kantor Elia Schwarz’in okuduğu Kadiş, Başkonsolosluk Din İşleri Ataşesi Abdullah Gümüşsoy’un okuduğu Fatiha ve Hannover Yerel Protestan Kilisesi rahibi Prof. Wolfgang Reinbold’un okuduğu dualarla son buldu.