Hanuka’nın ilk mumu Bet-El’de yakıldı

8 Aralık Cumartesi akşamı ilk mumunu yaktığımız Hanuka Bayramı cemaatimiz kurumlarında farklı etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor. Geleneksel olarak Caddebostan Bet-El Sinagogu’ndaki kutlama ise Pazar sabahı Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı Sami Herman’ın katılımlarıyla gerçekleşirken güne Talmud Tora çocuklarının ve Minix Anaokulu öğrencilerinin gösterileri neşe kattı.

Ester YANNİER Toplum
12 Aralık 2012 Çarşamba

Hanukiya’nın, törenin onur konukları arasında bulunan Hahambaşı Rav Haleva, Başkan Herman, Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı Başkanı Mayir Saranga, Aşkenaz Cemaati Başkanı Binyamin Poluman İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Moşe Kahmi tarafından yakılmasının ardından konuşmalara geçildi…

 Hanuka Bayramı hakkında verdiği bilgilerle konuşmasına başlayan Vakıf Başkanı Saranga, tarih boyunca Yahudilere karşı yapılan tüm yok etme girişimlerinden işbirliği, azim, sevgi ve Tanrı’nın yardımıyla hayatta kalındığını belirtti. “Sinagoglar  tarih boyunca  kimliğimizin, yaşanılan ülkenin ulusal kimliği ile dengeli bir şekilde korunabilmesi, asimilasyonun önlenebilmesi ve Yahudi kültürünün gelecek nesillere aktarılması için büyük bir sorumluluk üstlenmişlerdir,” dedi. Vakıf idarecilerinin bu bilinçle çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizen Başkan Saranga, Anadolu yakasında ikamet eden dindaşlara yönelik çalışmaları hakkında bilgi aktarımında bulundu. Saranga günün hayata geçirilmesinde emeği geçenleri de kutladı.

Caddebostan Talmud Tora Başkanı İzak Babat ise tarih süresince Yahudi halkının savaşmak zorunda kaldığını, Hanuka Bayramı’nın da kazanılan bir savaşın akabinde hanukiya yakılarak kutlandığını aktardı. Babat, Yahudilik kültürünün genç nesillere aktarılmasının önemi üzerinde durdu.

Sinagog Haham Akaali Rav Yeuda Adoni,  Hanuka Bayramı’nın Türk Musevi Cemaati için önemli bir bayram olduğunu zira tarihte Mahaziketora’nın yıldönümü olarak kabul edildiğini; Zülfaris Sinagogu’nda başladığını ve diğer sinagoglarla genişleyerek büyüdüğünü ve değerli insanların yetiştirilmesinde önemli katkıları olduğunu hatırlatarak, bayramının kutlanma nedenini ve mucizevi öyküsünü aktardı.

 Bayramların hatırlanmasının, kutlanmasının ve kalabalıklarla paylaşarak yaşamanın önemi üzerinde duran Başkan Herman, sinagogda bulunan gençlerin böylelikle bu bilince erdiklerini dile getirdi. Cemaat kurumlarının düzenlemiş oldukları Hanuka Bayramı etkinliklerini hatırlattı…

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın göndermiş oldukları Hanuka Bayramı tebriklerini dindaşlarla paylaştı. 

Hahambaşı Rav İsak Haleva, 1960’lı yıllarında başlarında Musevi Lisesi’nde öğretmen olarak çalıştığı yıllarda yaptığı bir araştırmada %35 gibi bir rakamın Hanukiya yakmayacakları sonucuna ulaştığını ancak günümüzde her evde yakıldığını, gençlere bu kültürün aktarıldığını gözlemlediğini ve bundan da büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti. Konuşmasına haftanın Peraşasından örnekle devam eden Hahambaşı Rav Haleva, gençlerin evlerinde gördüklerinin ve aldıkları eğitimin hayatlarında ne denli önemli bir rol oynadığını gösterdi.

Tören ehalin açılması ve anoten duasının okunmasıyla sonlandı.

Tören süresince Talmud Tora çocukları Meri Chaban yönetiminde, MİNİX Ana Okulu Korosu  ise İzzet Banan yönetiminde   seslendirdikleri şarkılarla neşe kattılar.  Gençler ise “Bizim Aşçılar” başlığı altında bayramın simgesi olan suvganiyot yapımı ile ilgili bir skeç sundular. Keren Şemeş gençleri ise  Donna Kasuto’nun yazdığı ve Diana Gabay’ın danışmanlığında Hanukanın öyküsünü temsili olarak canlandırdılar.

Hemdat İsrael Vakfı yöneticileri konuklara günün anısına Hanukiya yakma  duası bulunan plaket ve bayramın simgesi olan suvganiyot hediye etti.