Tarihte haftanın olayı: Irvine “ 6 Aralık 1917,BASKIN-ROBBINS’İN KURUCUSU IRVİNE “IRV” ROBBINS

Kavram
5 Aralık 2012 Çarşamba

Irv Robbins’in babası Aaron Robbins’in Tacoma, Washington, ABD’de Olympic Store adında bir süt ürünleri ve dondurma dükkânı vardı. Dolayısıyla Irv’in çocukluğu babasının dükkânındaki dondurma külahlarının içinde geçti. Üniversite çağı geldiğinde Seattle’daki Washington Üniversitesinde Siyasal Bilgiler okudu. Üniversitede, Yahudi öğrencilerin kurduğu ve ABD’deki üniversitelerde birçok şubesi olan Zeta Beta Tau kardeşlik kulübüne katıldı. 1942 yılında orduya katılmadan hemen önce Irma Gevurtz ile evlenen Robbins’in bu evlilikten Marsha, John ve Erin adında üç çocuğu oldu. 2. Dünya Savaşı için orduya yazılan Irv, Ağustos 1945’te sağ salim evine döndü.

Robbins, daha önce babasının dükkânından bildiği ve sevdiği iş olan dondurmacılığı yapmak için 7 Aralık 1945’te, 28. yaş gününde, California’da Snowbird adında bir dondurma dükkânı açtı. Dükkânı açmak için Bar-Mitva’sında ona hediye edilen 6.000 doları kullandı. Bu arada 1946’nın başında ordudan gelen kayınbiraderi Burt Baskin de Robins’in tavsiyesi üzerine Pasadena, California’da Burton’s adında bir dondurma dükkânı açtı. 

1948 yılında kayınbiraderler Robbins’in beş adet snowbird dükkanı ve Baskin’in üç adet Burton’s dükkânını birleştirerek tek çatı altında işletme kararı aldılar. Bu sırada ortaklar şunu fark ettiler; Daha fazla sayıda dükkân açıldıkça kendileri her bir dükkân için daha az zaman harcayabiliyorlardı ve bu işlerini aksatmalarına yol açıyordu. Bunun üzerine dükkânları müdürlere devretme kararı aldılar. Yeni açılan dükkânlar içinde müdürlere bir çeşit ‘franchise’ anlaşması imzalattılar. Böylece, franchise modeli henüz dünyada moda olmamışken ve McDonald’s veya Burger King bunu keşfetmemişken Burt Baskin ve Irv Robbins bunu uygulamaya başladılar. Baskin ve Robbins dünyada franchise sistemini uygulayan ilk gıda firması oldular. Böylece franchise dönemi başlamış oldu.

Sistem ve şirket çok başarılı oldu ve 1949’a gelindiğinde 43 dükkâna ulaştı. 1953 yılında ise isim sırası için yazı-tura atarak şirketin ismini Baskin-Robbins olarak değiştirdiler. Sloganını ise ayın her günü başka bir tadı ön plana çıkarma fikrinden yola çıkarak herkesin bildiği 31 flavors (31 tat) olarak belirlediler.

1949’da 43 olan dükkân sayısı, 1960’ta 100 ‘ü geçti. Yaklaşık 12 milyon dolara United Brands Company’ye satıldığı 1966 yılında ise şirket 500 dükkâna ulaşmıştı. Irv Robbins emekli olduğu 1978 yılına kadar şirkette çalışmaya devam etti. Robbins 5 Mayıs 2008 yılında 90 yaşındayken California’da hayata veda etti. Öldüğünde ömrünü harcadığı Baskin-Robbins, Togo’s ve Dunkin’ Donuts’ın da sahibi olan Dunkin’ Brands’e aitti ve dünya çapında 5.500 şubesiyle dünyanın en büyük dondurma zinciri konumundaydı.

Delevi- Almaleh