FİNLANDİYALI MİLLETVEKİLİ: “ABD medyasını Yahudiler kontrol ediyor”

Dünya
5 Aralık 2012 Çarşamba

Finlandiya Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı ve iktidardaki Ulusal Koalisyon Partisi Milletvekili Pertti Salolainen, devlet televizyon kanalında yaptığı açıklamada, “ABD’de, para ve medya üzerinde kontrol sahibi olan büyük bir Yahudi nüfusu mevcut. İç politikası nedeniyle ABD yeterince dâhil olmaya korkuyor. Bu ABD siyasetiyle ilgili üzücü bir gerçektir,” dedi.

Simon Wiesenthal Merkezi, Finlandiya hükümetine, Salolainen’in sözlerini kınama çağırısında bulundu. Pertti Salolainen’in beyanının, “Şeytan Yahudiler, medyayı ve Amerika’yı kontrol ediyor” gibi bilindik antisemit açıklamaların bir tekrarı olduğu belirtildi.

Pertti Salolainen, ABD’nin, Filistin’in BM’de ‘üye olmayan gözlemci devlet statüsü’ başvurusuna karşı çıkmasının sebebi olarak yaptığı açıklamanın antisemit görüş içerdiği iddialarını reddetti.

Wiesenthal Merkezi müdürü Mark Weitzman, ABD’deki Finlandiya Büyükelçisi Ritva Koukku-Ronde’ye gönderdiği yazıda, “Siyasi elit sayılabilecek bir kişiden gelen bu tip bir açıklama şaşırtıcı ve ürkütücü. Ancak aynı zamanda Finlandiya’da kabul gören bir söylemin parçası gibi görünüyor,” dedi. Filistin’in BM’de ‘üye olmayan gözlemci devlet statüsü’ başvurusuna, Finlandiya “Evet” oyu kullanmıştı.