İsrail’den BM kararına sert tepkiler, Kudüs’te Yeşil Hat dışına üç bin konut inşasına onay verildi

İsrail Hükümeti BM kararından bir gün sonra Kudüs ve Batı Şeria’da 3.000 ilave konut inşa edilmesine onay verdi.

Dünya
5 Aralık 2012 Çarşamba

İsrail’de dokuz bakan Batı Şeria’yı ikiye bölecek yerleşim inşaatlarına izin verdi. Yeni Yahudi yerleşimleriyle ilgili eleştirilere cevap veren İsrail Başbakanı Netanyahu, “Kudüs’te ve İsrail’in stratejik çıkarlar haritasında bulunan her yerde konut inşasına devam edeceğiz,” dedi.

Yeni konutların bazıları Doğu Kudüs’te E1 olarak bilinen bölgede inşa edilecek. Bu yerleşim konutları, Batı Şeria ve Filistin’in başkent olarak ilan etmeyi planladığı Doğu Kudüs’ü birbirinden ayırırken, Batı Şeria’yı da kuzey ve güney olarak ikiye bölüyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, yeni yerleşim alanlarının kurulmasının barışı geciktireceğini söylerken, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki-Moon da, İsrail’in yeni konut inşa etme planının barış umutlarına ve iki devletli çözüm planına ölümcül bir darbe vurabileceği uyarısında bulundu.

Geçtiğimiz pazartesi günü İngiltere, Fransa, İsveç, İspanya ve Danimarka İsrail büyükelçilerini Netanyahu’nun kararını kınadıklarını belirtmek üzere huzura çağırdı. Özellike son Koruyucu Bulut operasyonunda İsrail’e verdikleri büyük destekten sonra şok yaşayan İngiltere ve Fransa, ileriki günlerde Telaviv’deki büyükelçilerini ülkelerine çağırmak gibi daha evvel hiç atılmamış bir adıma başvurabileceklerini söylediler. Kulislerde Netanyahu’nun aldığı karardan geri dönmeye niyeti olmadığı konuşuluyor.

 

 

İsrail’den devlet kararına ikinci misilleme: Filistin’e vergi transferleri durduruldu

İsrail Hükümeti, Filistinliler adına topladığı 100 milyon dolar tutarındaki vergiyi Filistin’e aktarmayacağını ve bu vergi gelirlerini İsrail’e olan borçlarından mahsup etmek için alıkoyduğunu açıkladı. İsrail Maliye Bakanı Yuval Steinitz, Filistinlilerin devlet olarak tanınma başvurularını ilerletmeleri halinde artık Filistinliler adına vergi ve harç toplamayacaklarını söyledi.

İsrail Hükümeti, karara gerekçe olarak Filistin’in, içlerinde İsrail Elektrik Kurumu’na olan 200 milyon doların da bulunduğu borçlarını ödenmemesini gösterdi.