Rapor: Suriye kimyasal silah hazırlığında

Wired gazetesinin ABD istihbarat kaynaklarına dayanarak verdiği haberine göre Suriye’deki Beşar Esad Yönetimi son çare olarak kimyasal silahlarını bombardıman uçaklarına yüklemeğe hazır bekletiyor.

Dünya
4 Aralık 2012 Salı

Gazetenin ismini saklı tuttuğu bir kaynağa göre Suriye Hükümet Kuvvetleri iki bileşenden oluşan sarin gazını aktif hale getirmeğe başladı.

Son derece ölümcül bir kimyasal silah olan sarin gazı emniyet amacı ile depolarda iki bileşen olarak ayrın ayrı saklanıyor.

Her iki bileşen sadece bomba olarak uçaklara yüklenmeden evvel birleştiriliyor ve bomba olarak atıldığında iki kimyasal bir biri ile reaksiyona girerek son derece ölümcül sarin gazını etrafa yayıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Suriye Yönetimi’ni uyararak, kimyasal silah kullanılması durumunun Amerika Birleşik Devletleri için kırmızı çizginin geçilmesi olarak değerlendirileceğini söyledi.

Askeri uzmanlar Clinton’ın bu açıklamasını, ‘Suriye kimyasal düğmeye basarsa, ABD’de de anında askeri müdahale ile karşılık verir’ beyanatının politik tercümesi olduğunu söylüyorlar.