Toprak savaşı değil nefret savaşı

İsrail, 2009 yılından beri Batı Şeria’da Arap halkın ‘İsrail imajını’ ölçmek için bir araştırma yapıyor.

Dünya
3 Aralık 2012 Pazartesi

Araştırmanın başında olan İsrail Stratejik Araştırmalar Bakanlığı müsteşarı Yossi Kupperwasser’in açıkladığı sonuçlara göre, Filistin Özerk Yönetimi’nde İsrail ve Yahudiliğe karşı nefret son yıllarda rekor düzeyde yükseldi.

Kupperwasser ve ekibi ayrıca, her üç ayda bir Arap Halkın ‘İsrail imajı’ ile ilgili fikirlerinin değişimini İsrail meclisi Knesset’e rapor ediyor.

Araştırma ekibinin ‘Tahrik endeksi’ adını verdikleri bir ölçüm, FÖY yöneticilerinin halka karşı yaptıkları konuşmalardaki kışkırtma ve teşvik söylemlerini istatistiksel olarak değerlendiriyor.

Söz konusu araştırma ekibinin Knesset’te  yaptığı periyodik sunumun arkasından söz alan İsrail Başbakanı Netanyahu, araştırma sonuçlarının  Arap-İsrail anlaşmazlığının nedeninin toprak kavgasından çok İsrail’in varlığı olduğunun açık bir göstergesi olduğunu söyledi.

Netanyahu ayrıca, araştırmaya bir örnek olarak, FÖY Başkanı Mahmud Abbas en son BM konuşmasına dikkat çekti ve Filistinli liderin İsrail’i halen şeytani bir devlet olarak tarif etmesini eleştirdi.

Netanyahu sözlerine şöyle devam etti, “Filistin haritalarında Ürdün Nehrinden Akdeniz’e kadar olan tüm bölge Filistin olarak gösteriliyor, bu halen İsrail’in varlığını reddetmekten başka bir şey değildir”… “anlaşmazlığın sebebi toprak değil, İsrail’in tümden var olma hakkını inkârdır.”