Dünyanın en eski dijital bilgisayarı yeniden çalıştırıldı

1952 yılında insanların kağıt kalemle yaptıkları hesaplamaları ilk defa dijital kodlar ile yaparak tarihe geçen, dünyanın ilk bilgisayarlarından Harwell Dekatron isimli hesaplayıcı, restore edilerek yeniden çalıştırıldı.

Teknoloji
22 Kasım 2012 Perşembe

Her biri orta boy bir ampul boyunda olan 8280 elektron tüpünden, 428 mekanik gürültülü röleden ve onlara destek veren dev kondansatör, transformatörlerden oluşan, yaklaşık bir arazi taşıtı boyundaki bilgisayar 1952 yılında tarih yazmıştı.

Artık İngiltere’deki National Museum of Computing’de kendisini ziyaret edenlere matematik konusundaki yeteneklerini gösterecek 61 yaşındaki Harwell, transistör öncesi çağın ilk bilgisayarlarındandı.

Zamanında haftada 90 saat çalışarak hizmet veren Harwell isimli bu hesaplayıcının en önemli özelliklerinden biri de, günümüzün modern bilgisayarları gibi 2’li sistem olarak bilinen binary kod yerine, direkt 10’lu sayı sistemini kullanarak hesap yapması idi.

Günümüzde, ceplerimizdeki telefonlar ile tüm bilgisayarlar, sayı ve bilgileri, 1 ve 0’lardan oluşan kodlara çevirdikten sonra, hesapları yapıyorlar ve ardından bizim anlayacağımız forma geri çeviriyorlar.