Roubini: Kusursuz fırtına olmasa bile 2013 zor geçecek

Kriz kâhini lakaplı ekonomist Roubini, ‘kusursuz bir fırtına’ olmasa dahi, 2013’ün zor geçeceğini söyledi. İşte borsadaki düşüşün 6 nedeni

Ekonomi
21 Kasım 2012 Çarşamba

Œ Küresel ekonomik büyümedeki durgunluk

Euro bölgesindeki krizin yeniden parlaması ve yine Yunanistan’daki

borç sorunu tartışmalarının gündeme gelmesi

Başta ABD’nin mali uçurum olasılığını artıran ve diğer ülkelerde de

 görülen siyasi anlaşmazlıklar

Düşük enflasyon ve özellikle gelişmiş ülkelerde risk algısının

değişmesiyle fiyatlamanın zorlaşması

Parasal genişleme önlemlerinin etkilerini yitirmeye başlaması. Roubini, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) başlattığı birinci ve ikinci parasal genişleme paketlerinin aksine üçüncü kez başlatılan tahvil alımlarının borsaların zirve yaptığı bir dönemde uygulanmasının gelir ve kazanç artışı beklentilerini şu andaki düşüşle karşılayamadığına işaret etti.

‘ Bununla birlikte İsrail, Gazze ve Suriye’deki jeopolitik risklerin de borsaların düşmesindeki en büyük nedenlerden biri olduğu ifade edildi.

Roubini bunlardan hiçbirinin yeni gelişme olmadığını ancak

yatırımcıların mali uçurumun ötesinde de endişe yatan birçok nedenin olduğuna dikkat çektiğini belirtti.

 

Küresel ekonominin önümüzdeki yıl dört ekonomik olayla çevrelenen kusursuz bir fırtınanın tehdidinde olduğu uyarısında bulunan New York Üniversite’si ekonomisti Nouriel Roubini, ancak en kötü senaryo görülmese dahi 2013’ün ekonomi ve finansal piyasalar için zorlu bir yıl olacağını öngördü.

ABD’deki durağan büyüme oranları, Avrupa’daki borç krizi, başta Çin olmak üzere gelişen piyasalardaki soğuma ve Ortadoğu’daki askeri çatışmalarının birleşimi bir süper fırtınaya dönüşerek, ekonomiye önümüzdeki yıl büyük hasar verebilir. Roubini, “Kusursuz fırtına benim temel senaryom değil. Temel senaryom, gelişmiş ülkelerden birinde ekonomik büyümenin düşmesi, Euro Bölgesi, İngiltere, Japonya gibi ülkelerde resesyon ve gelişen piyasalarda yavaş büyüme” dedi.  En kötü senaryonun ABD’nin önümüzdeki yıl mali uçurumdan düşerek resesyona girmesi, Avrupa’daki borç krizinin kötüleşmesi ve Yunanistan temerrüte düşerek kontrolsüz bir şekilde Euro’dan çıkarken, Çin’in de sert iniş yapması şeklinde görülüyor.

Bunlara İran ve İsrail arasında bir savaşın da dâhil olmasının benzinin varilini 200 dolara tırmandıracağına dikkat çeken Roubini, bu durumun kusursuz fırtınayı oluşturacağını söyledi.

Kriz kâhini, Çin’de devam eden bir yavaşlama ve Ortadoğu’da İsrail ve İran arasında kısa bir savaş olmasının dahi savaş riskinin petrol fiyatlarını küresel ekonomiyi tehdit eden bir seviyeye ulaşmasına neden olacağına dikkat çekti ve “Bu sebeple kusursuz fırtınayı önleseniz dahi, önümüzdeki yıl ekonomi ve finansal piyasalar için zorlu ve riskli olacak” dedi.

BORSALAR EKİM’DEN BU YANA DÜŞÜYOR

Küresel borsalarda Ekim başından bu yana sürekli, ABD Başkanlık seçimlerinin olduğu 6 Kasım’ın hemen ardındansa şiddetli düşüşler görülüyor.

Borsalardaki düşüşe temel neden olarak ise ABD’de Kongre üyelerinin anlaşamaması durumunda vergi artışı ve sermaye harcamaları kesintilerinden ortaya çıkacak 600 milyar doların üzerindeki mali uçurum faturası gösteriliyor.