Tenesse Miletvekili Steve Cohen, 10 Kasım’da ABD Kongresi’nde Atatürk’ü andı

Dünya
21 Kasım 2012 Çarşamba

Türk Dostluk Grubu’nun Eş Başkanı ve Demokrat Parti Tennessee milletvekili olan Steve Cohen, ABD Kongresi’nde, 10 Kasım Atatürk’ü anma günü kapsamında bir mesaj yayınladı. ABD-Türkiye ilişkilerinin güçlenmesini desteklemek ve kuvvetli bir Türk Amerikan toplumu oluşturmak amacıyla 1980’de kurulan, 500.000 Türk asıllı vatandaşı temsil eden Türk Amerikan Dernekleri Birliği (Assembly of Turkish American Associations ATAA) bu davranışından ötürü milletvekili Cohen’e teşekkür etti. ATAA Başkanı Ergün Kırlıkovalı, Türk Amerikan halkı ve Türkiye dostları adına yayınladığı bir mektupla Cohen’in yaptığı anma konuşmasının, Atatürk’ün Türkiye’yi teokratik hükümdarlıktan nasıl laik bir demokrasiye dönüştürdüğünü ve Türkiye Cumhuriyetini kurduğu evrensel ilkeleri hatırlatarak Amerikan halkını aydınlatmasından dolayı kutladı.

Milletvekili Steve Cohen’in Kongredeki anma konuşması şöyleydi: “Köklü değişikliklere maruz kalan Orta Doğu ülkeleri politik sistemlerini yeniden tanımlıyor. Bölgedeki diğer ülkelere bakarsak, örneğin Türkiye olumlu dönüşüme bir örnek teşkil ediyor.

Türkiye için 10 Kasımlar, ülkeyi geçmişteki kırsal toplum kisvesinden çıkararak modern, laik ve ileriye dönük bir batı modeli ülke haline dönüştüren lider Kemal Atatürk’ün vaktinden erken gelen ölümünün anıldığı bir tarihtir.

Ortaya konulan değişiklikler o dönemde çarpıcı olarak nitelendirilse de, bölgede süregelen yakın zamandaki ilerlemeler göz önüne alınınca, Türkiye’nin dönüşümünün şimdilerde daha da yerinde ve takdire değer olduğu da görülüyor.

ABD Kongresindeki Türk Dostluk Grubu’nun Eş Başkanı olarak tüm Amerikalı Türkler adına, müthiş bir insana ve lidere saygı çerçevesinde dostlarıma katılıyorum. Türkiye toplumunu kutluyorum. Ayrıca Atatürk’ün bölgeye, dünya barışına yaptığı katkıların ve bıraktığı mirasın unutulmamasına dair çalışmalar yürütmeye devam ediyorum.”