İsveç Yahudilerinden Müslüman gence ödül

Dünya
21 Kasım 2012 Çarşamba

İsveç Malmö’de “Antisemitizme Karşı Genç Müslümanlar” adlı grubun kurucusu 21 yaşındaki Siavosh Derakhti İsveç Yahudi Cemaatinden ırkçılıkla mücadele ödülü aldı.  İsveç Antisemitizm Karşıtı Komite Başkanı Willy Silberstein, Siavosh Derakhti’nin gençler için bir rol model olduğunu ve bu ödülle beraber Malmö’de daha çok vatandaşı antisemitizmle mücadeleye teşvik etmeyi umduklarını söyledi.

Komite, Derakhti’nin aynı zamanda yabancı düşmanlığına karşı da mücadele içinde olduğunu ve daha toleranslı ve çoğulcu Malmö yaratılmasındaki katkılarından bahsetti.

Derakhti, 2010’da sınıfının öğrencileri ile beraber Auschwitz’e bir ziyaret organize etti ve Polonya’da çektiği görüntülerden hazırladığı yayını, birçok İsveç okulunda gösterildi. Bunların dışında düzenli olarak ırkçılık ile ilgili münazaralara da katılan Derakhti, Kristalnacht’ı anma gecesinde Stockholm Büyük Sinagog’da gerçekleşen törende bir sertifika ve 1.900 Euroluk bir çekle ödüllendirildi.

Ekim 2012’de oluşturulan ve gelenekselleştirilecek bu ödülü ilk alan kişi olan Derakhti, bu ödüle layık görülmekten gurur duyduğunu söyledi.

Malmö’deki Yahudi cemaati zaman zaman artan antisemitik nefret suçlarına dikkat çekip Eylül ayında Yahudi cemaatine ait bir binanın dışında bir bomba patlatıldığını hatırlattı.