Doğu´dan tepki Batı´dan destek

Arap dünyasının liderleri gerilimden İsrail´i sorumlu tuttu.

Dünya
21 Kasım 2012 Çarşamba

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Gazze’ye yönelik hava saldırılarından dolayı İsrail’i kınadı ve saldırıların kabul edilemez olduğunu söyledi. Mursi “İsrailliler bu saldırının kabul edilemez olduğunu ve bölgede istikrarsızlığa yol açacağını görmelidir,” dedi. Mursi ayrıca Mısır’ın İsrail’de görev yapan büyükelçisini geri çağırdı. Müslüman Kardeşler Arap dünyasını İsrail’i boykot etmeye çağırırken, Özgürlük ve Adalet Partisi Kahire’nin Filistinliler’in zarar görmesini gözardı etmeyeceklerini söyledi.

Katar Dışişleri Bakanı Hamad Bin Yasim Al-Thani, İsrail’i sert bir şekilde kınayarak, saldırıları göz ardı edilmemesi gereken ‘iğrenç bir suç’ olarak tanımladı. Al-Thani “ Güvenlik Konseyi dünyada barış ve güvenliğin korunmasına yönelik yükümlülüklerini yerine getirmelidir,” dedi.

İran İsrail’in Gazze’de Filistinli militanlara yönelik saldırılarını ‘organize terör’ olarak niteleyerek kınadı. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mehmanparast konuya ilişkin açıklamasında, “İran, İsrail askeri birliklerinin sivilleri öldürmesini organize bir terör suçu olarak kabul ediyor ve şiddetle kınıyor,” dedi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad İsrail’i gaddarlıkla suçlayarak kınadı. Esad, “Suriye hükümeti bu barbarlığı kınıyor.” dedi. Esad, uluslararası camiaya çağrıda bulunarak İsrail’e Gazze’de yaşayan insanlara yönelik hain saldırılarını durdurması için baskı yapılmasını istedi.

 Batı’dan İsrail’e destek

Tayland ziyaretinde konuşan ABD Başkanı Barack Obama, her ne kadar Gazze’ye karadan yapılacak bir müdahaleyi tercih etmeyeceklerse de, İsrail’in kendini savunma hakkına tam destek verdiklerini söyledi.

“İsrail’in topraklarına füze atışını kabullenmemeye hakkı vardır. Bunun Gazze’de askeri hareketlenmeleri tırmandırmadan yapılabilmesini tercih ederiz,” diyen Obama, gerek İsrailli gerek Filistinli sivil ölümlerinden duyduğu üzüntüyü belirtti.

Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Catherine Ashton açıklamasında, “Hamas ve diğer grupların Gazze’den fırlattıkları ve bu krizin başlamasına sebep olan füzeler, hiçbir hükümet için kabul edilebilir değildir ve hemen bir son verilmelidir,” dedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Gazze’de bu saldırıların kaynağı ve sorumlusu olanların, İsrail’e karşı saldırılarını hemen durdurmalarını istedi. Merkel bunun yanı sıra Mısır’a çağrıda bulunarak, Hamas üzerindeki etkisini kullanmasını, şiddetin azalması ve durması yönünde ağırlığını koymasını istedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da İsrail’in nefsi müdafaa hakkını desteklediklerini fakat şiddetin devam etmesinin bu krizin çözümlenmesine yardımcı olmadığını söyledi. Fabius, “Filistinlilerin bir devlete hakları olduğu gibi İsrail’in de güven içinde yaşamaya hakkı vardır. Bu sorunları şiddetle çözemeyiz,” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel sekreteri Ban, “Her iki taraf da tansiyonun daha fazla yükselmemesi için ellerinden geleni yapmalı ve uluslararası hukuk çerçevesinde sivillerin hayatlarına hiçbir zaman zarar verilmemesi gerektiğini savunan insan hakları kanunlarına olan sorumluluklarına saygı göstermelidirler,” dedi. Ban ayrıca Netanyahu’ya İsrail’in güneyinde ve Gazze Şeridi’nde gerek İsrail’in Hamas üyelerini hedef alan saldırılardan, gerekse Gazze’den İsrail’e yer gözetmeksizin, rastgele fırlatılan füzelerin sayısındaki endişe verici artıştan doğan ve gittikçe kötüleşen durumdan rahatsızlığını dile getirdi. Ban, daha fazla kan dökülmesinin tetiklenmemesi için İsrail’den ölçülü tepkiler vermesini beklediklerini de belirtti.