İsrail’den Gazze’ye operasyon

İsrail ordusu Gazze’ye yönelik ‘Koruyucu Bulut’ operasyonu ile İsrail’e atılan roketleri durdurmayı ve caydırıcılığını ispatlamaya çalıştı

Dünya
21 Kasım 2012 Çarşamba

İsrail, Gazze’den atılan roketlere karşılık olarak 14 Kasım’da, ‘Koruyucu Bulut’ adını verdiği askeri operasyona başladı. 2006 yılında İsrail askeri Gilad Şalit’in kaçırılmasının arkasındaki beyin olan Hamas’ın askeri kanadı İzzettin El Kassam Tugayları’nın komutanı Ahmed Cabari’nin İsrail ordusu tarafından öldürülmesiyle çatışmanın şiddeti arttı. Gazze’den, Tel Aviv ve Kudüs dahil olmak üzere İsrail topraklarına atılan roket sayısı 1.300’ü geçerken, İsrail ordusu da Gazze’de onlarca roket fırlatma rampası, silah depoları ve Hamas’a ait tesislerin bulunduğu 1.650 yere nokta atışı yaptı. Gazze Merkez Bölük Komutanı Muhammed Ebu Celal ve tanksavar füzeleri operatörü Halid Şair İsrail tarafından öldürülen Hamas liderleriydi. İsrail ordusu ardından Hamas’ın roket fırlatma biriminin başı, Yehiya Bia’yı öldürdü. Pazartesi günkü saldırıda ise İsrail,İslami Cihad Örgütünün ileri gelen üst düzey üç militanını öldürdü. Gazze’den bildirilen rakamlara göre üçte biri militan olmak üzere içinde çocukların da olduğu toplam 130 kişi ölürken, sağlık bakanlığından gelen açıklamaya göre 800’den fazla kişi yaralandı. Bir Filistinli ise İsrail’le işbirliği yaptığı iddiasıyla sokakta Hamas tarafından infaz edildi. İsrail tarafında ise doğrudan bir eve isabet eden roket sebebiyle beş kişi öldü; 100’den fazla kişi yaralandı. İsrail’deki Demir Kubbe sistemi sayesinde füzelerin üçte biri havada patlatılarak etkisiz hale getirildi. 12.000 Gazzeli sivile Hamas militanlarından uzak durmaları konusunda sms mesajıyla uyarı yollayan İsrail ordusunun verdiği bilgiye göre Gazze’den atılan yaklaşık yüz kadar roket hedefe ulaşamadan Gazze toprakları içinde düştü.

 

“Gerekirse İsrail, kara operasyonu için hazır”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ordunun havadan ve denizden yürüttüğü askeri operasyonunu genişletmek üzere hazır olduğunu belirtti. Netanyahu, “Dünya liderleri ile yaptığım görüşmelerde Hamas ve diğer terörist örgütlerin İsrail’de özellikle sivilleri hedeflediği bir zamanda, İsrail ordusunun Gazze’de sivil ölümlerin yaşanmaması için azami gayreti gösterdiğini söyledim,” dedi. İsrail ordusu Gazze’den gelen roketleri durdurmak için operasyon sahasını genişleterek medya kuruluşlarını, hükümet binalarını ve Hamas’ın yüksek rütbeli yetkililerinin evlerini vurdu. İsrail hükümeti 75.000 yedek askeri göreve çağırırken, karadan müdahale için 30.000 askeri Gazze sınırı boyunca yığdı.

 

Ateşkes çabaları sonuç verecek mi?

İsrail’den bir grup elçi ateşkes görüşmeleri için Kahire’ye gitti. Öne sürülen şartlar en fazla 72 saate kadar kabul edilmezse kara operasyonu başlatacağını yineleyen İsrail, Hamas’tan roket saldırılarını derhal durdurmasını, Gazze ile İsrail arasında güvenli bölge kurulmasını, silah kaçakçılığını sona erdirmesi gibi taleplerde bulundu. Hamas’ın ateşkes için talepleri ise Gazze ablukasının kaldırılması, uluslararası camianın İsrail’in suikastlara devam etmeyeceğine dair garanti vermesi, İsrail ordusunun sınır ötesi baskınlarına son vermesi ve sahilde avlanan balıkçılara saldırmayı durdurması var.

Salı günü Kahire’de bir araya gelen Arap Ligi Genel Sekreteri Nabil el Arabi ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, ortak açıklamalarında, artan sivil ölümlerden derin endişe duyduklarını ve ateşkesin derhal sağlanması için gayret edeceklerini söyledi. Ban, İsrail’in kara müdahalesinde bulunması durumunda çok daha büyük trajediler yaşanacağını ve bunun engellenmesi gerektiğini dile getirdi. Ban, Kahire’den sonra Netanyahu ile görüşmek üzere Kudüs’e vardığı sırada siren sesleri duyuldu. Hamas roketinin Kudüs yakınlarında açık bir alana düştüğü açıklandı. Ban’ın Netanyahu’dan sonra FÖY lideri Mahmud Abbas ile görüşeceği belirtildi.

Hamas yetkilileri, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin arabuluculuğuyla Gazze ve İsrail arasında 20 Kasım Salı gece yarısından itibaren yürürlüğe girecek şekilde ateşkesin sağlanacağını iddia etti.

 

Savaşın kuralını değiştirdi ‘Demir Kubbe’

İsrail’in Demir Kubbe (Iron Dome) misilleme savunma sistemi Hamas ile İsrail’in bugünkü savaşını 31 Aralık 2008’deki Dökme Kurşun’dan farklılaştıran bir boyut getirdi. İsrail yoğun nüfuslu yerleşim birimlerini korumak için beşinci ‘Demir Kubbe’yi Tel Aviv yakınlarında konuşlandırdı. ‘Demir Kubbe’ Gazze’den gelen kısa menzilli roketlerin ve havan toplarının yolunu kesen ve havada yok eden savunma füze sistemine verilen ad.  Çığır açan bu teknoloji ile İsrail her tür hava koşulunda birden fazla tehdide karşılık verebiliyor. Demir Kubbe radarı havalanan roketi tespit ediyor ve kontrol merkezine yörüngesine dair bilgi aktarıyor. Merkezin hesabına göre roketin çarpacağı yer engellenmesi gereken bir nokta ise roketin yolunu kesmek için füze gönderiliyor. Roketle füzenin çarpışma noktası halkın zarar görmeyeceği yere denk getiriliyor. Şu ana kadar sistem İsrail’e atılan roketlerin 350’sini imha etmek üzere füze fırlattı.

Her bir ‘Demir Kubbe’ bataryası 50 milyon dolar ediyor. Gönderdiği füzelerin tanesi ise en az 62.000 dolar. İsrail’in tüm sınırlarını güvenlik altına almak için 13 bataryaya ihtiyacı var. 2013’e kadar dokuz adedinin konuşlandırılması bekleniyor. Netanyahu, İsrail’e Demir Kubbe savunma sisteminin edinilmesine destek olan Başkan Obama, ABD Hükümeti ve Amerikan halkına minnettar olduğunu açıkladı.