Pansiyonerlerin hafızaları Galataperform’a ilham oldu

Toplum
21 Kasım 2012 Çarşamba

Galataperform nedir?

Galataperform 2003 yılında Yeşim Özsoy tarafından kuruldu. Çağdaş gösteri sanatları için alternatif ve bağımsız bir alan yaratma hedefiyle kurulan mekân sadece sanatçılar tarafından yönetilmekte. 2004-2007 yılları arasında programı giderek genişleyen mekânı temel hedefi çağdaş gösteri sanatları konusunda genç yeni ve denenmiş olanı desteklemek ve su yüzüne çıkarmak. 2004 senesinden beri düzenli olarak aylık program çıkaran Galataperform Çağdaş tiyatro performans oyun okumaları konserler video gösterimleri ve açık sohbetler gerçekleşmekte. 2007 senesinden beri proje odaklı çalışılmakla beraber devam eden projeler arasında “Yeni Metin Yeni Tiyatro”, “Performans Zamanı”, “Görünürlük Projesi” ve “Yeni Ceno Müzikarma” yer almakta.

Tiyatro grubunun ve mekanın başarılı projesi Yeni Metin Yeni Tiyatro’nun gelişmesiyle birlikte mekanda daha çok yeni yazar, yeni yönetmen ve yeni sanata açık bir atmosfer yaratmaya odaklanıldı.

 Galataperform, geçtiğimiz Cumartesi akşamı Matan Baseter-Barınyurt Huzurevinde yerleştirme performans gösterisi yaptı. Gösteri, Barınyurt pansiyonerlerinin ve çalışanlarının hafızaları ile tanıklıklarından belgesel olanın kurmacası üzerine bir deneme ve sekizincisi gerçekleştirilen görünürlük projesi kapsamında gösterildi. Mustafa Kaplan başkanlığında konsepti yaratan performansçılar Tülin Özen,Lesli Karavil ve Aytül Hasaltun sunumlarını Judeo Espanyol sözcükleri de katarak yaptılar. Gece İzzet Bana’nın küçük bir konseriyle sonlandı. Şarkılar eşliğinde sanatçılar pansiyonerlerle dans ettiler.

Galataperform, sokaklarda gerçekleştirilen çağdaş sanatın hakla buluşması her yıl Galata civarında yerel esnafı ve halkıyla içice hayata geçiriliyor. Bu çağdaş sanat disiplininde sanatçıyla seyircinin birbirine katılarak beraberce oluşturduğu bir konsept. Gece neşe içinde sona ererken gelen bütün davetliler Barınyurt’u tekrar ziyaret edeceklerini ve çok etkilendiklerini dile getirdiler.