Mitzvah Day’de birlikte elele

“Ulus Özel Musevi Lisesi gençleri önderliğinde geçtiğimiz yıl başlatılan Mitzvah Day Türkiye projesi bu sene de 18 Kasım Pazar günü gerçekleşti. Birçok dernek, farklı çalışmalar yaparak ‘Mitzvah Day’i kutladı UÖMO: Hedefimiz büyük, amacımız daha fazla kişiye yardım ulaştırmak

Toplum
21 Kasım 2012 Çarşamba

“Ulus Özel Musevi Lisesi gençleri olarak, geçtiğimiz yıl Mitzvah Day Türkiye projesini hayata geçirdik. Yaş sınırı olmadan çocuk, genç,  yaşlı hepimiz farklı bir projede çalıştık, mitsvalarda bulunduk. Bu yıl 2012 Mitzvah Day için çalışmalarımıza Ağustos ayında başladık. Farklı kurumların, yeni projelerle Mitzvah Day’e katılması bizleri çok mutlu etti. 18 Kasım Pazar günü, Avrupa ve Amerika’daki 25000 den fazla gönüllü ile ele ele tek yürek olarak çalıştık. Bu projeye başlarken hedefimiz Mitzvah Day’in yıllar içerisinde dalgalar halinde daha geniş kitlelere yayılmasını sağlamaktı. Bize destek veren kurumlar ve sayısı hızla artan gönüllüler sayesinde bunu başaracağımıza inanıyor ve tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz.” 

2012 Mitzvah Day projeleri

İlköğretim öğrencileri Yedikule Hayvan Barınağı’nı ziyaret ederek hayvanlar için mama bağışladılar.

YİBO (Şehit Çavuş Selçuk Gürdal Yatılı Bölge Orta Okulu)  ve Bernar Nahum İlköğretim Okulu ‘yla birlikte Amram Oditoryum’da Goody Çocuk Tiyatrosu’nun  ‘Hayvan Sevgisi’ temalı tiyatro gösterisi izlendi. Tiyatroda öğrenilenleri imza karşılığı çevresindekilere anlatan öğrenciler Hayvan Barınağı’na toplanan imza sayısı kadar  mama  temini için çalışmalarına devam ediyor.

Ortaokul Tiyatro Ekibi İzzet BANA yönetiminde hazırladıkları ‘Damdaki Kemancı’ müzikal sunumunu İhtiyarlar Yurdu ve Balıklı Rum Hastanesi’nde sahnelediler.

Lise Öğrencileri, İZEV Vakfı öğrencileriyle birlikte Vivi Menase’nin önderliğinde ve Sibel Hananel’in katkılarıyla beş hafta süreyle ortak sanat çalışmaları yaptılar.

Lise öğrencileri, İşitme Engelliler Dost Eller Okulu öğrencilerini bir gün boyunca okulda ağırladılar. UÖMO Spor Bölümü denetiminde yapılan spor karşılaşmalarıyla eğlenceli oyunlar oynandı, keyifli bir gün paylaşıldı.

Limmud Ekibi ile ortak kıyafet, kitap, kırtasiye, oyuncak toplandı. Van Okulu’na ve ihtiyaçlı okullara gönderilmek üzere kolilendi.

Tekerlekli sandalye bağışı için mavi kapak toplanmaya devam ediliyor.

Anaokulu, İlkokul öğrencileri İhtiyarlar Yurdu ve Barınyurt‘ta yaşayan yaşlılar için kurabiyeler hazırladılar.

Golden Age’den çocuklara destek

 Golden Age Komisyonu Mitzvah Day etkinliğinde Yetimleri Koruma Derneği’yle birlikte Kasımpaşa Çocuk Esirgeme Kurumu’nu ziyaret etti. Komisyon hanımlarından bir kısmı Golden Age Dostları’nı İhtiyarlara Yardım Derneği’ndeki Mitzvah Day etkinliğine götürürken, Luiz Karmona ve Belinda Benezra, kurumda koruma altına alınan çocuklarla bir kaç saat geçirmeye gittiler. Öncelikle karşılandıkları salonda çocuklar için alınan atkı, şapka, eldiven, şeker, gofret ve kekleri dağıttılar. Yurtta barınan çocuklar ziyaretçi çocuklarla kaynaşırken, 1960 senesinden beri kurumun annesi olan bayan ile birlikte kurum gezildi. Çocukların kaldıkları, çalıştıkları odalar son derece temiz ve düzenliydi. Sergiledikleri resimler beğeniyle izlendi. Yetenekli olanlara ressamlardan eğitim aldırıldığı, herkesin yaşına uygun olarak okula götürüldüğü, hafta sonları sinema, tiyatro, park gezintisi gibi sosyal etkinlikleri olduğu öğrenildi. Golden Age dostlarının ördüğü çocuk eşyaları da Bakırköy Belediyesi’nin belirlediği ihtiyaçlı çocuklara verilecek. Böylece yaşlıların elindeki sıcaklık ve kalbindeki sevgi çocuklara ulaşacak.

Dostluk Yurdu Derneği 

Dostluk Yurdu Derneği Barınyurt pansiyonerlerini Alimento balık lokantasına götürdü.

DYD Hanımlar Komisyonu Başkanı Rozi Siloni ve arkadaşları ile Barınyurt-Matan Baseter başkanı Selim Nahmias ve eşinin de katıldığı yemek oldukça neşeli geçti. DYD gençleri ise Mitzvah Day için dernek binasında toplanarak Barınyurt ve İhtiyarlar Yurdu pansiyonerlerine hediye etmek üzere kendi elleri ile sabun ve tahta kutular süsleyip hazırladılar.

YSK’dan miniklere parti

YSK’da uzun zamandır beklenen minikler partisi bu hafta sonu gerçekleşti. YSK OR komisyonu, hanımlar kolu, tiyatro kolu, gençler komisyonu ve yönetim kurulunun da desteğiyle 2005-2006-2007 doğumlu miniklere bir parti düzenledi. Jovi Hamur’un sponsorluğunda gerçekleşen bu güne 84 çocuk aileleri ile katıldı. Öğle yemeğinde gerçekleşen pizza partisinin ardından çocuklar kendileri için hazırlanan birbirinden renkli köşelerde eğlenceli vakit geçirdiler. Çocuklar, Jovi hamurla değişik figürler yapmayı öğrenirken legolarla da kendilerine yeni dünyalar yarattılar. Bu güzel günde minikler çikolata paketleyerek Mitzvah Day’e katkıda bulunmanın mutluluğunu da yaşadılar. Kendileri için özel olarak getirtilen üç boyutlu kalpleri rengârenk süslediler. Çocukların “Just Dance4” adlı dans oyunuyla sergiledikleri figürler görülmeye değerdi.  Çocuklar MadScience’ın gerçekleştirdiği birbirinden ilginç deneyleri büyük bir beğeniyle izlediler.

Yıldırımspor Kulübü; toplumda birlik ve beraberliği sağlamak aynı zamanda farkındalık yaratmak adına gerçekleştirilen Mitzvah Day’e; Yetimleri Koruma ve Barındırma Derneğindeki çocuklara ayakkabı dağıtımı yaparak destek verdi.

 18 Kasım Pazar günü Şişli Sinagogu’nda bir araya gelen Yetimleri Koruma ve Barındırma Derneği yöneticileri ve YSK yönetim Kurulu üyeleri küçük bir seremoni eşliğinde çocuklara ayakkabılarını hediye ettiler ve onlarla bir araya gelip sohbet etmenin sevincini yaşadılar.

 YSK olarak her zaman desteğe ve ilgiye hazır olduklarını ileten dernek yöneticileri her ortamda kendileri ile bir araya gelmenin zevk olduğunu ve sosyal sorumluluk projeleri adına böyle önemli günlere bu şekilde destek olmaktan mutluluk duyduklarını belirttiler.

Göztepe Kültür Derneği

“Birlikte el ele özgürlüğe hayat veriyoruz” sloganı ile yola çıkan GKD hanımları Mitzvah Day gününe destek verdiler.

18 Kasım tarihinde ikinci kez organize edilen Mitzva Day faaliyeti GKD hanımları için pazar sabahı başladı. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da kalplerindeki heyecanı yaşayan GKD hanımları hep birlikte yola koyuldular.  İlk durak Kuzguncuk Bet Yaakov Sinagogu idi. Duaya katılmak isteyen ve rahatsızlıkları dolayısıyla zorluk çeken dindaşlarımız için tekerlekli sandalye ve yürüteçler teslim edildi. Daha sonra hanımlar İYD’ye doğru yol aldılar. Hanımlar Kolu Başkanı Beki Muaraf tarafından karşılanan GKD hanımları pansiyonerleri ziyaret ettiler ve kurum hakkında bilgi aldılar.

İYD pansiyonerlerinin duaları ve iyi dilekleri ile zaman zaman hüzünlenen hanımlar tekerlekli sandalyelerin iyi günlerde kullanılmasını dilediler.

Bir sonraki durak Balıklı Rum Hastanesi idi. Hanımlar eski tanıdıklarını ziyaret etmenin huzuru ile yollarına devam ettiler. Or-Ahayim hastanesine vardıkları zaman artık bu sandalyelerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha kavradılar.

Güzergâhın son durağı Barınyurt idi. Sara- Mordo Hazak tarafından karşılanan GKD hanımları pansiyonerler ile vakit geçirdiler. Pazar gününü anlamlı bir şekilde değerlendirmenin verdiği iç huzur ile evlerine dönen hanımlar bu ziyaretlerin daha sık yapılması gerekliliğine bir kez daha inandılar.

Öğrencilere Yardım Derneği Mişne Tora

Başkan Mişel Kalma ve Hanımlar Kolu Başkanı Janet Polikar önderliğinde Mişne Tora Yönetim Kurulu üyeleri Mitsvah Day kapsamında, Down Cafe’de, yaptıkları bağışlar ve getirdikleri yiyeceklerle  bir sabah kahvaltısı organize ettiler.

 Alternatif Yaşamı Destekleme Derneği (ADER) başkanı Çela Algazi yaptığı sunumda,  bu Cafe’nin çocuklara çalışma imkânı vererek bir yandan Down Sendromlu çocukların rehabilitasyonunu ve topluma entegrasyonunu sağlarken, bir yandan da derneğe gelir temin edildiğini  belirtti.  Derneğin amacı kendilerine kardeş cafe’ler kurarak bu faaliyetin bütün Türkiye’ye yayılabilmesini sağlamak.

 Bu tip çalışmalarla; çocuklar hayata kazandırılırken, kendilerine olan güven de pekiştirilmekte.  Engelli çocukların kendi kendilerine yetebilmesi ve meslek edinebilmeleri için Down Cafe’ler oluşturmak amacıyla ADER, geçtiğimiz günlerde  Konya Ereğli de kardeş Down Cafe açtı.

Mişne Tora’nın derneğe yaptığı   araç, gereç ve önemli miktarda erzak bağışları kendilerini oldukça memnun etti.

Sonuç olarak bu etkinlik hem bir grup genç insanın geleceğe umutla bakmasına vesile olurken, gerçekleşmesi  imkânsız gibi görülen oluşumların, sevgi ve sabırla hayata geçirilebileceğini gösterdi. 

Kuzguncuklu hanımlar İZEV çocuklarıyla birlikteydiler

18 Kasım Pazar sabahı Beth Yaakov Sinagogu Vakfı Hanımlar Komisyonu, gerek kendi el hünerleri ile hazırladıkları yiyecekleri, gerekse dışarıdan aldıkları çok zengin çeşitlilikteki kahvaltılık malzemeleriyle, Sarıyer’de bulunan İZEV Vakfı’ndaki çocukları ziyaret ettiler. 

Güne hep birlikte yapılan kahvaltıyla başlayan çocuklar, Kuzguncuk Hanımları’nın hazırladıkları oyunlar ve danslarla eğlendiler.

Kuzguncuk Hanımları Mitzvah Day Sorumlusu Sara Kuzir; bu anlamlı ve özel gün için keyifle ve özenle hazırlandıklarını, çocukların mutluluğunu gördüklerinde yorgunluklarının kaybolduğunu belirtti.

Amaçları; insanları mutlu etmek, onların hayatlarını kolaylaştırmak, sıkıntılarını bertaraf ederek yüzlerini güldürmek ve yaydıkları pozitif enerjileriyle onların hayatlarında fark yaratmak olan Kuzguncuklu Hanımlar, vakıf için aldıkları temizlik ve gıda malzemelerini de yetkililere teslim ettiler.

Gün sonunda İZEV Vakfı Başkanı Berti Erbeş ile Vakıf Müdiresi Elmas Kuruoğlu‘nun yapmış oldukları konuşmalarda, Kuzguncuk Hanımlarına Mitzvah Day Projesi kapsamında yaptıkları bu güzel organizasyon ve verdikleri tüm hediyeler için minnet duygularını dile getirerek, Kuzguncuk Hanımlar Kolu Başkanı Adela Halyo nezdinde tüm ekibe, teşekkür ifadesi olarak bir plaket sundular.

Hoşgörü ve neşenin, sabır ve huzurun, mutluluk ve sağlığın, tüm dünya çocuklarının olmasını dileyen ve bu güzel günde İZEV çocuklarıyla birlikte olmaktan son derece mutlu olan Kuzguncuk Hanımları, vakıf yetkili ve çalışanlarına teşekkür ederek unutulmaz anılarla oradan ayrıldılar.

 

Mitzvah Day’ amacına ulaştı

İzzet Bana ve Ortaokul Tiyatro Ekibi (UÖMO)

Mitzvah Day günü İzzet Bana ve Estreyikas d’Estambol yoğun programı yüzünden geçen pazar günü İYD pansiyonerlerine müzik ziyafeti verdi. Damdaki Kemancı Müzikalinden kesitler sunan küçük çocuk korosu pansiyonerleri adeta Çarlık Rusya’sına götürdü.

İhtiyarlara Yardım Derneği’nin Golden Age kardeşleri

İYD ‘Mitzvah Day’ de Golden Age’lilerle birlikteydi. Mitzvah Day günü Hahambaşı Rav. İsak Haleva ve eşi de İYD’deki sosyal güne katıldı. Yaş sınırı olmadan tüm gönüllü üyeler, eşleri ve çocukları bu projenin bir ucundan tutup güne katkıda bulundular. Tora’da 613 Mitzvadan biri olan ‘kapına geleni en iyi şekilde ağırla’sözüne istinaden gönüllüler,  gelen misafirlere müzikli ve neşe dolu bir gün geçirtmek için kolları sıvadılar. ‘Luna Kohen, Vivet Paçacı, Rozi Büyükbahar, Sibel Deniz Toledo ve Niv Büyükabolafya’nın rol aldığı ‘Cahide’ye Gidelim’ adlı skeçi oynadılar. Gece kulübündeki sanatçıları takdim eden Ester Büyükabolafya her sanatçının hayatı hakkında kimsenin bilmediği anılarına değindi. Burcu Güneş (Rozi Büyükbahar), Muazzez Abacı (Ester Zakuto), İbrahim Tatlıses ve Candan Erçetin  (Vivet Paçacı), Ebru Güneş (Deniz Toledo), Seda Sayan (Cina Levi), Fatih Yürek (Luna Kohen), Bülent Ersoy (Rozi Büyükbahar) canlandırdı. Golden Age gönüllüleri, İYD gönüllüleri, çocukları ve eşleri de fasıl yaptı.

Günün sonunda İYD. Hanımlar Kolu Başkanı Beki Muaraf bu özel günde katkısı olanlara sertifikalarını dağıttı. Golden Age Başkanı Lida Sarfati ‘ İYD Yönetim Kurulu ve Hanımlar Kolu’na bugün burada Golden Age’lileri en iyi şekilde ağırladıkları için candan teşekkür ederiz’ dedi. Hahambaşı Rav. İsak Haleva ‘Mitzvah Day’ ancak bu kadar güzel yaşatılırdı. Yaptığınız iyilikler karşılık bulacaktır’ sözleri katkıda bulunanların huzur duyup, yorgunluklarını azalttı. Günün sonunda herkes hep birlikte ‘Hayat Bayram Olsa’ şarkı söyleyip hatıra resmi çektirdiler. Golden Age misafirleri minibüslerine binip dernek dernekten ayrıldılar.

 

Dalia Maya İZEV ziyaretini yazdı

Nasıl bilebilirdik? Bilmiyorduk, bilemezdik de zaten adımımızı atmadan önce, Sarıyer’deki demir kapının ardındaki yüzlerce basamağın bizi muhteşem bir cennete taşıyacağını. Önümüzde yükselen merdiveni gördüğümüzde, tahmin etmiştik bizi bekleyen manzarayı: Boğaz ayaklarımızın altında, kuşlar balıkçı teknelerinin etrafında deli divane, enfes boğaz havası genzimizde. Ancak tüm bunları gölgede bırakan, yüreklerini açmış, bizleri bekleyen İZEV öğrencileri oldu: “hoş geldin, nerelerdeydin, özledim!” Daha ilk defa görüşüyor olmamızın yoktu bir önemi.  Onlar biliyorlar çünkü aslında aynı bütünün birer parçası olduğumuzu.  Medeni toplum davranışı diye tanımlayıp yüreklerimizin üzerine ördüğümüz tüm o kalıpların yok olduğu, sevginin rüzgâra eşlik ettiği, içlerinde yaşadıklarını dile getirdikleri ve bunun sorgusuz ve yargısız sevgide ve şefkatte kabul edildiği birkaç saat yaşadık onlarla birlikte.

Bir kaçını daha önce ziyaret ettiğim ve çalıştıkları Mecidiyeköy’deki Down Cafe’de tanıdığımda melek kelimesi yepyeni bir anlam kazanmıştı benim yüreğimde. Mitzvah Day kapsamında cemaatimizden hanımların onlarla okulda keyifli bir birliktelik programı planladıklarını duyunca başka yerde olmam söz konusu bile olamazdı. Madem bugün özellikle iyilik yapma günü, o zaman bizler de bugün bir iyilik yapalım. Birisinin yerine koyup kendimizi, ona bir iyilik yapalım. Mecburiyetten değil, yürekten olsun.

Ve bugün değil, her gün bir iyilik yapalım. Hatta her gün bir sürü iyilik yapalım. Gidelim meleklerimizi görmeye. Down Cafe’de çaylarını içelim. Çayları ile birlikte yürekleri de ısıtsın içimizi. Belki Berti Erbeş’e de rastlarız, anlatır bizlere “bu okulda şimdilik 35 çocuğa hizmet edebilmelerine rağmen, Mecidiyeköy’deki inşaatları bitince yeniden 450 çocuğa hizmet edebileceklerini,  bu çocukların bu hizmete erişebildikleri için şanslı olduklarını, erişemeyenler için de Koç Üniversitesi, Ülkem için Engel Tanımıyorum, Türk Psikologlar Derneği İstanbul Şubesi işbirliğinde bir sempozyum başlattıklarını, yapılacak daha çok iş olduğunu.”  Bizler de dinleyebilirsek açık yüreklerimizle tutabiliriz şefkatimizle çocuklarımızın ellerinden. Tuttukça da görebiliriz aslında onları bizi yüreklerimizden tuttuğunu, vermenin özünde almak olduğunu. Fikir Sahibi Reklam Ajansı tarafından hazırlanan reklam filminde dile getirildiği gibi “kendimizi ONUN YERİNE koyamayız; ama ONUN yerine koyabiliriz!”, ONLAR GİBİ olamayız belki, ama ONLAR gibi olabilir, yüreğimizde sevgimiz, şefkatimiz onları biz gibi görebiliriz. Çünkü zaten öyleler, biz gibi. Hatta daha da ötesi, onlar zaten biz.