Barış hemen şimdi

Hamas ve İslami Cihad örgütlerinin Gazze’den İsrail’in sivil hedeflerine attıkları roketlere karşılık olarak İsrail’in, 14 Kasım’da başlattığı ve ‘Koruyucu Bulut’ adını verdiği askeri operasyonlarında Filistinlilerden bugüne kadar üçte biri militan olmak üzere toplam 130 kişi ölürken 800’den fazla kişi yaralandı.

Toplum
21 Kasım 2012 Çarşamba

 

 

Erdoğan: “İsrail bir terör devletidir”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in Gazze’ye saldırısına ilişkin, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak Gazzeli kardeşlerimizin yanındayız, onların haklı davasının yanındayız,” dedi ve İsrail’i bir terör devleti olarak nitelendirdi. Erdoğan, İsrail’e hak veren tutumundan dolayı ABD’yi ve Batı ülkelerini eleştirerek, “Görüştüğümüz liderlerin yaklaşımı çok enteresan. ‘İsrail savunma hakkını kullanıyor’ diyorlar. Bu nasıl adalettir? Bunu bu şekilde ifade edebilmek mümkün mü?” diye konuştu.

  Obama: “İsrail haklı”

Obama, 6 Kasım’da yeniden seçildikten sonra çıktığı ilk yurtdışı gezisinin Tayland ayağında,  her ne kadar Gazze’ye karadan yapılacak bir müdahaleyi tercih etmeyeceklerse de, İsrail’in kendini savunma hakkına tam destek verdiklerini söyledi.

“İsrail’in, topraklarına füze atışını kabullenmemeye hakkı vardır. Bunun Gazze’de askeri hareketlenmeleri tırmandırmadan yapılabilmesini tercih ederiz,” diyen Obama, İsrail’in kendini savunma hakkını desteklediklerini yineleyerek, gerek İsrailli gerek Filistinli sivil ölümlerinden duyduğu üzüntüyü belirtti.

  Netanyahu: “Halkımızı korumak zorundayız”

“Dünya liderleri ile yaptığım görüşmelerde Hamas ve diğer terörist örgütlerin İsrail’de özellikle sivilleri hedeflediği bir zamanda, İsrail ordusunun Gazze’de sivil ölümlerin yaşanmaması için azami gayreti gösterdiğini söyledim,” dedi.

Ortadoğu’ya yine kan ve gözyaşı hâkim oldu. Yıllardır çözülemeyen İsrail-Filistin sorunu bölgede yeni bir savaş başlattı. Dünyanın beklediği ateşkes çabaları Mısır Cumhurbaşkanı Mursi’nin arabuluculuğu ile gerçekleştirilmeye çalışılıyor

  Hamas ve İslami Cihad örgütlerinin Gazze’den İsrail’in sivil hedeflerine attıkları roketlere karşılık olarak İsrail’in, 14 Kasım’da başlattığı ve ‘Koruyucu Bulut’ adını verdiği askeri operasyonlarında Filistinlilerden bugüne kadar üçte biri militan olmak üzere toplam 130 kişi ölürken 800’den fazla kişi yaralandı. İsrail’de ise beş kişi yaşamını kaybederken, 100’den fazla kişi de yaralandı. Gazze’de ölenler arasında çocukların da olması bölgede yeni bir trajedinin yaşanmasına neden oluyor. Gazze’den, Tel Aviv ve Kudüs dâhil olmak üzere İsrail topraklarına atılan roket sayısı 1.300’ü geçerken, İsrail ordusu da Gazze’de onlarca roket fırlatma rampası, silah depoları ve Hamas’a ait tesislerin bulunduğu 1.650 yere nokta atışı yaptı. İsrail’deki Demir Kubbe sistemi sayesinde füzelerin üçte biri havada patlatılarak etkisiz hale getirildi. 12.000 Gazzeli sivile Hamas militanlarından uzak durmaları konusunda uyarı yollayan İsrail ordusunun verdiği bilgiye göre Gazze’den atılan yaklaşık yüz kadar roket hedefe ulaşamadan Gazze topraklarının içinde düştü.

ATEŞKES SİNYALLERİ

  İsrail’den bir grup elçi ateşkes görüşmeleri için Kahire’ye gitti. Kahire’deki görüşmeler devam ederken İsrail hükümeti aldığı bir kararla kara harekâtını kısa bir süre için bekleteceğini açıkladı. Kahire’de bir araya gelen Arap Ligi Genel Sekreteri Nabil el Arabi ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, ortak açıklamalarında, artan sivil ölümlerden derin endişe duyduklarını ve ateşkesin derhal sağlanması için gayret edeceklerini söyledi. >> 8

  Avrupa Birliği: İsrail’e karşı  saldırılar durmalı

Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Catherine Ashton ve Almanya Başbakanı Angela Merkel yaptıkları açıklamalarda kesin olarak İsrail’in kendini savunma hakkı olduğunu belirttiler. Ashton açıklamasında, “Hamas ve diğer grupların Gazze’den fırlattıkları ve bu krizin başlamasına sebep olan füzeler, hiçbir hükümet için kabul edilebilir değildir ve hemen bir son verilmelidir” dedi. Merkel ise Gazze’de bu saldırıların kaynağı ve sorumlusu olanların, İsrail’e karşı saldırılarını hemen durdurmalarını istedi.

  Mursi: “İsrail bölgeye istikrarsızlık getiriyor”

Arap dünyasının liderleri gerilimin yükselmesinden İsrail’i sorumlu tuttu. Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, “İsrailliler bu saldırının kabul edilemez olduğunu ve bölgede istikrarsızlığa yol açacağını görmelidir,” dedi. Mursi ayrıca Mısır’ın İsrail’de görev yapan büyükelçisini geri çağırdı.

  Esad: “İsrail barbardır”

Suriye Cumhurbaşkanı Başer Esad ise “Suriye hükümeti bu barbarlığı kınıyor” dedi.

Esad, uluslararası camiaya çağrıda bulunarak İsrail’e Gazze’de yaşayan insanlara yönelik hain saldırılarını durdurması için baskı yapılmasını istedi.

Katar Dışişleri Bakanı Hamad Bin Yasim Al-Thani, İsrail’i sert bir şekilde kınayarak, saldırıları göz ardı edilmemesi gereken ‘iğrenç bir suç’ olarak tanımladı.