15 Kasım Sinagog saldırılarında ölenler anıldı

2003 yılında İstanbul Beth İsrail ve Neve Şalom Sinagoglarına, içeride cemaat dua ederken yapılan bombalı saldırıda ölen cemaat üyeleri, güvenlik görevlileri ve sokaktan geçmekte olan vatandaşlar anıldı.

Toplum
16 Kasım 2012 Cuma

9 yıl evvel, aynı gün içinde Şişli ve Kuledibi 'ndeki  sinagogların bulunduğu sokaklarda bomba yüklü kamyonlar infilak ettirilmiş, 27 kişi ölmüş, 300 kişi de yaralanmıştı.

Sorumluluğunu El Kaide terör örgütünün üstlendiği saldırıdan beş gün sonra, İstanbul HSBC Bankası Genel Müdürlüğü ve İngiliz Konsolosluğu'na yapılan aynı tür bombalama eylemleri ile ölü sayısı 67’ye, yaralı sayısı 700’e yükselmişti.

Anma töreninde konuşmacılar terörü lanetleyerek, yeryüzündeki tüm inançların insanı sevmeyi esas aldığının altını çizdiler.

Beyoğlu Şişhane Meydanında yapılan anma törenine İstanbul Müftü Yardımcısı Bekir Derin, Beyoğlu Belediye Başkan Yardımcısı İlhan Turan, Hahambaşı Yardımcısı Rav Yehuda Adoni, saldırıda hayatını kabedenlerin yakınları ve vatandaşlar katıldı.

Rav Adoni yaptığı konuşmada, tüm dünya için barış ve huzur temennisinde bulundu.

Konuşmasının ardından gazeteciler Rav Adoni’ye İsrail’in Gazze’ye yönelik askeri operasyonunu sorması üzerine, Hahambaşı Yardımcısı şöyle konuştu:

“Birinin başka bir insanın canına kıymasını hiçbir din yazmaz. Allah ıslah etsin ve ülkemize huzur, dünya da barış ihsan eylesin. Allah bütün insanları ıslah etsin ve artık kan dökülmesin. Kan döküleceği yerde dostluk dağılsın dünyaya.”