Piyasalarda bu hafta neler bekleniyor?

Piyasalarda yeni haftada gözler mali uçurum tarafında varılacak anlaşmada olacak. Uzmanlar teknik seviyelere gelen endekslerde düzeltme olacağı konusunda uyarıda bulunuyor

Ekonomi
14 Kasım 2012 Çarşamba

Piyasalar için önemli eşikler bir bir aşılırken yenileri arka arkaya geliyor. ABD’de önemli eşiklerden olan başkanlık seçimlerinin sonuçlanması ile bir belirsizlik ortadan kalkarken şimdi gündemi mali uçurum oluşturuyor. Geçtiğimiz hafta seçim sonrasında sert satışlar yaşayan ABD endeksleri Cuma günü son 5 yılın en yükseğine çıkan tüketici güveni rakamları ile toparlandı.

Bu hafta Beyaz Saray’da başlayacak olan mali uçurum görüşmeleri takibin odağına olacak. 600 milyar dolarlık kesinti ve bitecek olan vergi muafiyetleri sonrasında daha yumuşak bir geçiş formülü arayan ABD’de güvenli liman yine devlet tahvilleri oldu. Geçtiğimiz hafta kapanışta 10 yıllık tahvil faizinde düşüş devam ederek yüzde 1.614’e çekildi. ABD’de yaşananlar emtialar tarafında da kendisini gösterdi seçimler sonrasında ciddi oynaklık sergileyen petrolde vadeliler tarafında 86 dolara gelinirken brent 109 dolara çıktı. Altın ise son üç haftanın zirvesine çıkarak 1738 dolara yükseldi.

Seçim sonrasında yaşanan hareketlilik ile S&P 500 200 günlük hareketli ortalamanın altına gelirken DOW tarafında teknik seviyelere gelindi. Piyasa uzmanları bu seviyelerde düzeltmenin bir iki aylık süreçte devam edebileceği yönünde uyarıyorlar. 2013 ile başlayacak olan vergi ayarlamalarının yatırımcı üzerinde satış baskısını arttıracağı görüşü hâkim.

Büyük perakendecilerden gelen bilanço rakamlarının da beklentileri karşılamaması satış olacağı yönündeki yorumları güçlendiriyor. Bu noktada önümüzdeki hafta ABD’li perakende devi Target’ın bilançosu önemli olacak. Önümüzdeki ay başlayan tatil sezonunda yapılacak olan satışlar yön arayışından yakından takip edilecek.

Asya tarafında Çin’de yeni yönetimin seçimi için çalışmalar başlarken yeni kabinenin ekonomi politikalarında genişlemeci patikayı tercih edip etmeyeceği merak ediliyor.