David Lipton: Liderlerin eylemsizliği küresel ekonomiyi tehdit ediyor

IMF Başkan Yardımcısı Lipton, ABD ve Avrupa’daki liderler harekete geçmezse, küresel ekonominin yeniden gerileyeceği konusunda uyardı

Ekonomi
14 Kasım 2012 Çarşamba

Uluslararası Para Fonu Başkan Yardımcısı David Lipton, ABD ve Avrupa’daki yetkililer durumu dikkatli bir şekilde yönetmeyi başaramazsa, dünyanın yeniden aşağı gideceğini söyledi.

Washington merkezli fonun önümüzdeki yıla ait yüzde 3,6 büyüme tahmini, Euro Bölgesi’nde güvenin korunmasını sağlayacak politikaların uygulanmasını ve ABD’nin de mali uçurumu önleyerek, borç tavanını yükseltmesi senaryolarını esas alıyor.

Gereken adımlar atılmazsa, dünyanın, Euro Bölgesi çevre ülkelerinde derin bir resesyon, Euro’nun çekirdeğindeki ve diğer büyük ekonomilerde de duraklamaya neden olacak bir düşüşe sürüklenebileceğinin altını çizen Lipton, “Bu, çok dikkatli politika yönetimi gerektiriyor” dedi.

ABD ve Avrupa’dan gelen çifte tehdit, üçüncü yaşına basan Euro Bölgesi’ndeki inatçı kriz ve ABD’nin mali uçurum olarak tabir edilen ve önümüzdeki yıl devreye girecek olan vergi artışı ve harcama kesintilerinden kaynaklanıyor.

Mali uçurum tehdidi zamanında önlenemez ve borç tavanı yükseltilemezse ülkenin GSYH’sinin 2013’te yüzde 4’ün daralabileceğini öngören Lipton, orta vadeli mali düzenleme planlarının eksikliğinin, iş dünyasının güvenini de olumsuz etkilediğini belirtti.

Lipton, Euro Bölgesi’ndeki politika yapıcıların üzerine büyük görev düştüğünü söyledi.

Değerlendirmelerinde Japonya’ya da yer veren Lipton, ülkenin bütçe fonlamasındaki siyasi engeller ve güçlü bir orta vadeli mali düzenleme planının da belirsizliği arttırdığını ifade etti.