Japonya son hız aşağı gidiyor!

Japon ekonomisi 3. çeyrekte geçtiğimiz yılki depremden bu yana en sert daralmasını kaydetti

Ekonomi
14 Kasım 2012 Çarşamba

İhracat ve tüketici harcamalarındaki düşüşün etkisiyle Japon ekonomisi 3. çeyrekte 2011’deki depremden bu yana en hızlı küçülmesine işaret etti.

Bakanlar Kurulu’nun verilerine göre Japon ekonomisi Eylül’de sonlanan 3 aylık dönemde yıllık bazda yüzde 3,5 daraldı. Beklenti Japonya’nın yüzde 3,4 daralacağı yönündeydi. Ülkenin ikinci çeyrek büyümesi ise yüzde 0,3 büyüme olarak revize edildi.

Barclays Plc, Societe Generale SA ve diğer birçok finansal kuruluş Japonya’nın bu çeyrekte de resesyonda kalacağını öngörüyor.

Eylül verilerinin acımasız olduğunu belirten Itochu Corp.’un baş ekonomisti Yoshimasa Maruyama, Japonya’nın resesyonda olduğundan pek şüphe edilmediğini söyledi.

Küresel yavaşlama ve Çin ile yaşanan ada krizi, ülkenin Eylül’deki ihracat ve üretimini olumsuz etkiledi. Kurumsal kazançların yatırımları azaltmasıyla birlikte ekonomik gelişmeler Japonya Merkez Bankası’nın üzerindeki parasal genişlemeyi arttırma ve Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda’nın da ek bütçe çıkarması baskılarını artırıyor.

JP Morgan Securities Japan Co.’nun baş ekonomisti ve eski BOJ yetkilisi Masaaki Kanno, merkez bankasının 19-20 Aralık’ta parasal genişleme önlemlerini genişletebileceğini düşünüyor.