DİP NOT: Selenyum’un fazlası zarar

Sağlık
14 Kasım 2012 Çarşamba

Selenyum’un fazlası zarar

Maya, tam tahıllı ürünler, yumurta, patates ve deniz ürünleri tüketerek bol miktarda selenyum alabilirsiniz. Vücudu kanserden koruyan selenyum, damarlarda pıhtılaşma riskini düşürür. Ayrıca HDL kolesterolün LDL kolesterole oranını artırarak da kalp sağlığını korur. Yüksek oranda alınırsa ishal, saç dökülmesi, tırnak kırılmasına yol açabilir. 

Patlıcan kabuklarını da atmayın

Sefarad mutfağının sevilen yemeklerinden “kaşkarikas” bildiğiniz gibi kabak kabuklarından yapılır.  Bu mantıktan yola çıkarsak patlıcan kabuklarını da şöyle de değerlendirebiliriz: patlıcan kabuklarını iyice yıkayın, sirkede kaynatın ve sıvı yağ dolu bir kavanozda saklayın. Yavaş yavaş mantar tadı aldıklarını göreceksiniz. Bunları et yemeklerini ve pilavlarınızı çeşnilendirmek için kullanabilirsiniz. 

Sarımsaklarınızı daha verimli kullanın

Bazı mutfakların vazgeçilmezi olan sarımsak sağlık için de çok da yararlı. Sarımsaklarınızı her zaman elinizin altında hazır bulundurmak istiyorsanız, kabuklarını soyduktan sonra, bir kavanoza doldurup, üzerine zeytinyağı koyarak, muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca sarımsaklı yağı yemeklerinizde, salatalarınızda kullanın, ayrı bir lezzet katacaktır.