24 ülke, 25.000 gönüllü el ele bir kez daha FARK YARATACAK

Dünyada ilk defa Londra’da başlayan ve geçtiğimiz yıl İstanbul’da Ulus Özel Musevi Lisesi öğrencileri önderliğinde hayata geçirilen ‘ Mitsvah Day Türkiye’ projesi 18 Kasım Pazar günü gerçekleşecek

Sibel KONFİNO Toplum
14 Kasım 2012 Çarşamba

Türkiye’den 400 gönüllü, Avrupa ve Amerika’dan 25000 gönüllü ile birlikte aynı gün tek bir yürek olarak farklı mitsvalarda çalışacak. Projenin amacı toplumda birlik ve beraberliği sağlamak ve farkındalık yaratmak. Bu projeye destek verenler, hiç bir şekilde para bağışı yapmadan, ortak hedefte insanlara neşe katmak, çevreyi düzeltmek, sıkıntı ve yoksulluğu azaltmak için çalışıyorlar.

Mitsvah Day Türkiye’nin hedefi sosyal sorunluluk projelerine toplum içinde farkındalık yaratmak ve bu projenin dalga dalga yayılarak uzun yıllar devamlılığını sağlamak.

Mitsvah Day’e katılacak dernek ve kurumların gerçekleştirecekleri etkinlikleri ve faaliyetlerin yapılacağı mekânları paylaşıyoruz:

îUlus Özel Musevi Okulları Yedikule Hayvan Barınağını ziyaret edecekler, İZEV öğrencileriyle birlikte UÖMO’da sanat sergisine katılacaklar, İşitme Engellilerle bir spor karşılaşması yapacaklar. YİBO Okulları, Bernar Nahum İlköğretim Okulu ile tiyatro etkinliği gerçekleştirecekler. Ayrıca etkinliğin çevreye aktarımında toplanan imza sayısı kadar Hayvan Barınağı’na mama temin edilecek.

îFakirleri Koruma Derneği Hanımları İZEV’in Sarıyer’deki okulunu ziyaret edecekler ve çocuklarla zaman geçirip ihtiyaçlarını karşılayacaklar. Ayrıca Koloni çocukları ve Neve Şalom Vakfı ile birlikte ağaç dikimine de gidecekler.

 Neve Şalom Sinagogu Vakfı yetkilileri Kilyos Mezarlığı’nda ağaç dikimi yapacaklar.

 Yetimleri Koruma ve Barındırma Derneği (Orfelina) Şişli’de bulunan ‘Kosher Restoran’da Mitsva kavramını açıklayacaklar ve çocuk yuvasına bir gezi düzenleyecekler:

 LİMMUD Komisyonu 11 Kasım Pazar günü gerçekleşen etkinlikte topladıkları kitap, kıyafet ve kırtasiye malzemesini ihtiyaçlı okullara gönderecekler.

î Ortaköy Sinagogu Vakfı Mitsvah Day Shopping projesi kapsamında marketlerde tüm gün “Bir ürün de yardım için sepete at” projesini uygulayacaklar. Sinagogda 11- 18 Kasım tarihleri arasında gıda, temizlik malzemesi ve kozmetik ürünleri toplanarak Beşiktaş Belediyesi nezdinde Yıldız Talebe Yurdu, Beşiktaş Belediyesi’ne kayıtlı fakirler ve yaş haddinden dolayı Çocuk Esirgeme Kurumu’ndan ayrılan kızların barındığı yurtlara bağışlanacak. Fazla sayıda toplanması durumunda ise Barınyurt ve İhtiyarlar Yurdu’na da verilecek.

 Golden Age dostlarının ördükleri malzemeler Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağışlanacak.

 İhtiyarlara Yardım Derneği Golden Age dostlarını derneklerinde ağırlayacaklar ve bir tiyatro gösterimi gerçekleştirecekler.

Göztepe Kültür Derneği gençleri Hasköy ve Kuzguncuk’ta bulunan sinagoglardan birinin temizliğini üstleniyorlar ve o bölgelerde yaşayan yahidlerle birlikte bir seuda verecekler.

 Göztepe Kültür Derneği Hanımlar Kolu ihtiyaçlılara tekerlekli sandalye ve yürüteç bağışında bulunacaklar.

İzmir Kültür Derneği (Liga) İzmir Altıntepe Mezarlığı’nı ve İhtiyarlar Yurdu’nu ziyarete gidecekler.

İzzet Bana ve UÖML Tiyatro Grubu Barınyurt, İhtiyarlara Yardım Derneği ve Balıklı Rum Hastanesi’ni ziyaret ederek tiyatro sunumu gerçekleştirecekler.

 Dostluk Yurdu Derneği Hanımları Barınyurt Pansiyonerlerinden on kişiyle birlikte bir gezi düzenleyecekler.

îÖğrencilere Yardım Derneği (Mişne Tora) Down Cafe’de bir etkinlik düzenleyerek gıda yardımında bulunacaklar.

 Yıldırım Spor Kulübü, Yetimleri Koruma ve Barındırma Derneği bünyesindeki çocuklara ayakkabı dağıtımı yapacaklar.

Yıldırım Spor Kulübü Hanımları YKBD bünyesindeki çocukları Disney Show’a götürecekler.

Yıldırım Spor Kulübü gençleri ise ATİD yaşındaki gençlerle bir kurumu ziyaret edecekler.

Yoel Kohen Ülçer Fonu Bursa Yahudi Cemaati’ni ziyaret ederek onlarla sinagogda buluşacaklar ve tüm gün birlikte olacaklar.

 Dostluk Yurdu Derneği gençleri Barınyurt ve İhtiyarlar Yurdu’nda bulunan pansiyonerler için ahşap boyama, kart yapımı ve Hanuka için hediye yapımında yardımcı olacaklar.

îTalmud Tora Caddebostan Çocuk Korosu Meri Chaban önderliğinde iki kurumu ziyaret ederek şarkı söyleyecekler. Halkla İlişkiler Komisyonu de Levavi Grubu önderliğinde Caddebostan Sinagogu’nda hanımlara tefila, amida ve teilim okuma dersi yapacaklar.

 Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı, HİSVA ve Minix Anaokulu ortak olarak yürütecekleri projede İYD’de yaşayan ancak hiç ziyaretçisi olmayan 4-5 pansiyoneri ziyaret ederek onlarla bir gün geçirecekler. Minix öğrencileriyle birlikte Buket Huzurevi’ne giderek şarkılar söyleyecekler ve el becerileriyle yaptıkları projeleri orada kalanlara hediye edecekler.

Talmud Tora Caddebostan Sosyal Yardım Kolu engellilerle bir gün projesini gerçekleştirecekler.