Milletimizin başı sağ olsun

10 Kasım günü sabah 7: 45’te Siirt’in Pervari ilçesinde düşerek 17 Mehmetçiğin şehit olmasına neden olan helikopter kazası ile ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, kazanın hava şartları ve pilotaj hatası sonucu meydana geldiğini söyledi.

Toplum
12 Kasım 2012 Pazartesi

İçişleri Bakanı şöyle konuştu: “Bu kaza herkesi üzmüştür. Bu kaza haberinin 10 Kasım gününe rastlaması üzüntümüzü daha da arttırdı. Helikopterler her alanda, güvenlik hizmetlerinde, askeri hizmetlerde, sağlık hizmetlerinde kullanılan araçlardır. Helikopterlerin ve uçakların sivil taşımacılık da dahil, bakım şekli son derece katı kurallara tabi olarak gerçekleşmektedir. Metal yorgunluğu gibi bir husus asla söz konusu değildir.

Zira bu tür araçlar belli bir ömür biçilerek çalıştırılmaktadır. Bu araçların parçaları yıpranmamış olsa bile, saati, süresi gelince otomatik olarak değiştirilmektedir. Kaza, helikopterin teknik özelliğinden değil, maalesef pilotaj ve hava şartlarına bağlı olarak gerçekleşmiştir. Nihai sebebini şu anda açıklamamız mümkün değil, bu kaza kırım raporunda ortaya çıkacaktır. Üzüntümüz çok büyüktür.”

17 seçkin askerin şehit olmasına yol açan olay ile ilgili Genelkurmay’ın başlattığı soruşturma sürüyor.

Pervari’de düşen 4 bıçaklı bir pervaneye ve 1800 beygir gücünde iki General Electric türbo jet motora sahip Kara Şahin lakaplı Sirkosky UH-60 model helikopter İsrail ve ABD Ordularında yoğun olarak kullanılıyor.

En son 2011 yılında Usama Bin Ladin saklandığı Pakistan’daki evinde gece karanlığında vurarak öldüren ABD özel kuvvetlerini görev bölgesine de bir UH-60 taşımıştı.

Dönüş yolunda UH-60’lardan biri arıza yapınca, ekip başka bir hava aracına geçip, bozulan helikopteri düşman eline geçmesin diye, imha etmek zorunda kalmıştı.