Sanatta kısa kısa ...İSRAİLLİ YİNON MUALLEM, MARDİN 1. Uluslararası Şiir Festivali’ndeydi

Sanat
7 Kasım 2012 Çarşamba

YİNON MUALLEM Mardin 1. Uluslararası Şiir Festivali’ndeydi

Şiir ve edebiyat, siyaseten yan yana gelemeyen ülkeleri bir araya topladı.  Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından 1-3 Kasım tarihleri arasında düzenlenen ve şair Hilmi Yavuz’un şeref konuğu olarak katıldığı ‘Zinciriye Şairleri I. Uluslararası Şiir Festivalinde’ Türkçe, İbranice, Arapça, Farsça, Kürtçe ve Süryanice olmak üzere altı dilde şiirler okundu, paneller yapıldı. İsrail, Suriye, İran, Irak ve Tacikistan’dan gelen 19 edebiyatçı, şiirleri ile Mardinlileri büyülerken, festival kapsamında bazı şairlerin tarihi mekânlarda düzenledikleri atölyelere öğrenciler rağbet etti.  Farklı dillerde okunan şiirler üç gün boyunca katılanları ortak bir arzuya, barışa çağırdı. Yinon Muallem, Mahmut Temizyürek ve Gabriel Akyüz ile birlikte Selim Temo’nun yönettiği ‘Dil, Gelenek ve Mekân’ başlıklı panele konuşmacı olarak katıldı.

Irak asıllı İsrailli yazar  Ronny Someck, Muhammed Taku, Muhammed Zekeriyya el Hamad, Newzat Walerî, Nilay Özer, Roni Margulies, Ali Günvar, Aydın Afacan ve Fatma Çolak katılan şairlerden bazılarıydı. Bu arada festivali düzenleyen  Artuklu Üniversitesi, ‘İbrani Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’ açmak için çalışmalarını sürdürüyor ve aynı zamanda Ronny Someck’in kitabını Türkçeye çevirmeye hazırlanıyor.

 

 

Ophelie Gaillard’ın

çellosundan Bach

Onbir albümü uluslararası basında geniş yankı uyandıran Barok dönem müziğinin günümüzdeki en önemli temsilcilerinden Fransız çellist Ophélie Gaillard çeşitli ödüllerin yanı sıra Fransız Klasik Müzik Ödülleri’nde kazandığı ‘Yılın Enstrümantal Solisti’ unvanına da sahip. Sanatçı, İstanbul Resitalleri kapsamında 16 Kasım’da SSM the Seed’de gerçekleşecek olan konserinde, Bach’tan bir repertuar sunacak. Gaillard, Francesco Goffriller (1737) yapımı bir çello çalıyor.

 

 

 

İtamar Golan Borusan Kuartet ile çaldı

Ülkemizi defalarca ziyaret eden ünlü İsrailli piyanist İtamar Golan, Borusan Kuartet eşliğinde, ilki 5 Kasım’da Kadıköy Süreyya Operasında, ikincisi ise 6 Kasım’da Kültür Üniversitesi Akıngüç Oditoryumunda gerçekleşen iki konser verdi.  ‘Bohemya Akşamı’ başlıklı konserlerde sanatçılar,  Antonín Dvořák’ın yapıtlarından oluşan bir program sundular.

 

 

Nurdan Likos ‘Aklımdakiler’ ile Galeri İlayda’da

Galeri İlayda Teşvikiye,  7 Kasım – 8 Aralık tarihleri arasında Nurdan Likos’un  ‘Aklımdakiler’ isimli solo sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçı, ‘Aklımdakiler’ serisinde kendi kişisel hikâyesinden yola çıkarak kadınlara ait bir dünyanın mahremiyetini/günahlarını konu alıyor. Her kadının kendine ait gizli bir dünyası vardır. Genç sanatçı Likos’un da hayatı her kadınınki gibidir. Ancak O, diğer kadınlardan farklı olarak kendi gerçeklerini resimleriyle görünür kılar ve üretimlerinde kendisinin de yaşadığı çelişkili bir dünyanın tanımlamasını yapmaya çalışır. Tel: 0 212 227 92 92

Madeleine Peyroux

Etkileyici sesi kadar dokunaklı şarkı sözleriyle de ünlenen Amerikalı caz vokalisti Madeleine Peyroux, Garanti Caz Yeşili Konserleri kapsamında 16-17 Kasım’da Salon İKSV’de sahne alacak. Time dergisinin ‘yılın en heyecan verici vokali’ olarak tanımladığı ödüllü sanatçı, Leonard Cohen’in ‘Dance Me To The End Of Love’ ve The Beatles’ın ‘Martha My Dear’ şarkılarını yeniden yorumlamasıyla da tanınıyor.