Zamane çocuklarında sanat esintisi

Raquel AŞKANER HABİB Çocuk-Aile
7 Kasım 2012 Çarşamba

Ne mutludur ki, ülkemizde özellikle sanata karşı hızla artan bir merak ve bilinç oluşmakta. Birçok anne öncelikle kendileri ve mümkün oldukça da çocuklarını yaşlarına uygun olan sergi ve müzelere, sanat aktivitelerine götürmeye çalışıyorlar. Okulların da gezi programlarını özellikle bu konular ile doldurmaya çalışmaları geleceğin gençlerini bilinçlendirmede büyük rol oynuyor.

İşte sanattan ve okullardan bahsederken aklıma gelen ufak bir anıyı paylaşmak istedim:

Yıllar önce, dört yaşına henüz girmiş olan oğlum Erim’in, bir tatilde otelde  arkadaşları ile yemek masasında ki sohbetlerine kulak misafiri oldum. Restaurantın duvarlarındaki resimlerin, o minik hafızalarında kalan isimlerden  Monet, Van Gogh, Fikret Mualla, gibi ressamların resimleri olup olmadığını tartışıyorlardı. Doğru ya da yanlış; ne bildiklerinden çok bu isimleri bu kadar küçük yaşta duymuş olmaları ve ‘sanat’a küçük yaşta aşina olmaları beni asıl mutlu eden konu olmuştu. Gerek müzikte, gerek resimde, her tür sanat dalında benim çok büyük yaşlarda tanıdığım ve duyduğum isimleri onların o mini minnacık dudaklarından duymak bir gurur kaynağı olmuştu.

Elimizden geldiğince sanatın herhangi bir dalında onları biliçlendirelim, eskisi gibi sadece resim deyince ressam olması, yada müzik deyince bir enstrüman çalması yada tiyatro deyince aktör olması gerekmiyor. Sanat dallarını isim olarak bile tanıması, sevdiği ve sevmediği sanatları ayırt edebilmesi, yaratıcılığı ve ufku geniş çocuklar yetiştirmekte çok önemli bir etken olabilir.

İşte bu sebeptendir ki bu hafta İstanbul’da ki bulabildiğim tüm sanatsal aktiviteleri sizlerle paylaşmak istedim. Haydi anneler sergilere, müzelere, tiyatrolara gidelim, geleceğimizi bilinçlendirelim...

Sevgi ile kalın, sevgiyi paylaşın...

Tiyatrodan Seçmeler

‘Oz’ ülkesine yeni bir yolculuk yapmaya hazırmısınız? 18 Kasım-23 Aralık TİM Maslakta!

‘Yaşasın Büyüyorum’ Pınar Çocuk Tiyatrosu 31 Mart’a kadar her Cumartesi- Pazar Profilo Alışveriş Merkezinde ücretsiz olarak sahnede!  0212- 216 43 69

 

Sanat Zamanı

İŞTE GÜNEŞ

‘Here Comes The Sun’ Rahmi Koç Müzesinde, Goethe – Institute Istanbul işbirliği ile 7 yaş ve üzeri çocuklar ve aileleri için düzenlenmiş bir sergiyi muhakak ziyaret edin. Sergi, güneşin ilginç enerji kaynağı olarak potansiyelini, ilginç deneyleri ve bilgisayar oyunları, interaktif enstalasyonlar ile herkesi güneşe doğru bir yolculuğa çıkarıyor. (9 Kasım- 14 Temmuz arası devam edecektir)

Genç İstanbul Modern

Genç İstanbul Modern’in uluslararası etkinlik dizisinin bir parçası olan Blobterre adlı çalışma, 12 Ekim 2012 – 6 Ocak 2013 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Genç İstanbul Modern’de çocuklar sanatçıları tanıyor, işlevleri, çağrışımları ve hissettirdikleriyle objeleri keşfediyor, interaktif oyunlarla farklı deneyimler kazanıyorlar. Cumartesi günleri saat 10.30, 13.00, 15.00’de ve pazar günleri saat 10.30’da çocuklara ücretsiz düzenleniyor. Programa aileler pazar günleri saat 13.00’de katılabiliyor. 1,5 saat süren Blobterre atölyelerinin kontenjanı 15 kişiyle sınırlı.

Comtemporary İstanbul

22-25 Kasım 2012 tarihlerinde Lütfü Kırdar’da düzenlenecek Sanat atölyesinde fuarı ziyaret eden çocuklar yazı, resim, kolaj, enstalasyon, video, dijital uygulamaları deneyimleyecekler.  (0212-244 71 71)

Pera Müzesine ziyaret

4-14 yaş çocuklarına yönelik, 23 Aralık tarihine kadar haftasonları yapılacak eğitim programlarında çocuklar müzede turunu tamamladıktan sonra sanatçı ve eğitmen Leyla Sakpınar ile atölyelerde farklı malzemeler kullanarak yeni projeler gerçekleştirecekler. Bilgi için: 0212-334 99 00

Le Meridien Otel’de sanat rüzgarı

La Torre Restoran, sizleri çocuklar için Modern Sanat Pazar Brunch’ları ile tanıştırıyor. Her Pazar 11.00-15.00 saatleri arasında düzenlenecek açık büfe brunch’ta sofistike mönüsüyle yetişkinlere yeni bir bakış açısı vaat eden Le Méridien İstanbul Etiler küçükler için de özel hazırlanan sanat odasında, genç eğitmenlerle keyifli saatler sunuyor.  Ekim ayı itibariyle her Pazar gerçekleştirilecek etkinlikteki atölyeler, 4-8 yaş arası çocukları 12.00-14.00 saatleri arasında ağırlıyor.