Rus milletvekilinden tuhaf yorum!

Vladimir Putin’in iktidar partisine bağlı bir milletvekili, “Hepsi yok edilmedi diye mi, Holokost’tan kurtulanlara ücretsiz toplu taşıma sağlıyoruz?” yorumunu yaptı

Dünya
7 Kasım 2012 Çarşamba

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in iktidar partisine bağlı yerel bir Rus milletvekili sansasyonel yorumlarıyla Rusya’da gündem yarattı.

Nazi toplama kamplarından kurtulanların, toplu taşımadan ücretsiz faydalanmalarına karşı çıkan Smolensk Belediye Meclisi üyesi, Andrei Yershov’un, serbest konulu konsey toplantısı sırasında çekilen video görüntüleri kısa sürede internette yayıldı. Yershov görüntülerde, “Neden biz o zamanki genç tutsaklara herhangi bir şey borçluyuz? Sebebi çok basit; çünkü hepsi yok edilmedi,” yorumunu yapıyor.

Rus yasalarına göre, 18 yaşına kadar toplama kamplarında tutsak kalan herhangi bir Rus vatandaşı, ücretsiz ulaşım da dâhil olmak üzere çeşitli haklara sahip.

Smolensk bölgesi valisi Alexei Ostrovsky basına yaptığı açıklamada, “Yershov halkın temsilcisi olarak kalmamalı, bu gerçek tartışmaya bile tabi değildir.” dedi. Ancak yasal uygulama ile İkinci Dünya Savaşı’nı yaşayan tüm çocuklara- sadece Nazi toplama kamplarından hayatta kalanlara değil- ücretsiz ulaşım sağlanıncaya kadar istifa etmeyeceğini söyleyen Yershov, söylediklerinin arkasında durmaya devam ediyor.

Smolensk, 20. yüzyılın ilk yarısında ağırlıklı olarak Yahudilerin yaşadığı bir bölgenin merkezinde bulunuyor.

Putin’in iktidar partisi yetkilileri, milletvekilinin sözlerini kınadı ancak henüz istifa etmesi gerektiğine dair bir çağrı yapmadı.