İran seçimler öncesinde uranyum zenginleştirmesini durdurdu

Dünya
7 Kasım 2012 Çarşamba

İran’ın, ABD seçimlerinden sonra yapılacak nükleer görüşmeler öncesi yüzde 20 seviyesindeki uranyum zenginleştirme çalışmalarını iyi niyet göstergesi olarak askıya aldığı öne sürüldü. İranlı haber kaynaklarına dayanarak yaptığı haberde İngiliz Guardian gazetesi bu harekete karşılık İran’ın yaptırımlar konusunda rahatlama beklediğini belirtti.

Yüzde 20’lik uranyum zenginleştirmesi nükleer bomba yapımında son aşamayı oluşturuyor.

İran’ın dış ilişkiler ve ulusal güvenliğinden sorumlu milletvekili Muhammed Hüseyin Asfari bu adım karşısında yaptırımların kaldırılmasını beklediklerini belirtti.

 Yaptırımlar sonucu ekonomisi ciddi sıkıntı içine düşen İran’da Tahran ABD ile pazarlığa oturma niyetini belirtmişti. Fakat ABD, Tahran’ın uranyum zenginleştirmesinin durdurulması karşılığında çok fazla ayrıcalık istediğini belirterek masaya oturma teklifini reddetmişti.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, geçen hafta İran'ın bu yaz elindeki orta seviye zenginleştirilmiş uranyumun yüzde 38'ini, sivil amaçlı kullanmaya karar verdiğini ve bu şekilde kısa vadede krizin atlatıldığını söylemişti.

"Gerçekle yüzleşme anı" ifadesiyle tanımladığı İran'ın nükleer tesislerini vurma kararının tamamen masadan kalkmadığını vurgulamayı da ihmal etmeyen İsrailli Bakan, "Bu karar, bize gerçekle yüzleşme anını 8 ile 10 ay arasında ertelemeyi düşünme şansı tanıdı" demişti.

Öte yandan daha geçen perşembe İran, yeraltı nükleer tesisi Fordo’ya uranyum zenginleştirici santrifüjlerinin yerleştirilme işleminin tamamlandığını açıkladı. İran Atom Enerji Kurumu Başkanı Feridun Abbasi yaptığı açıklamada “İran, olumsuz Batı Medyası spekülasyonları ve haberlerine rağmen nükleer çalışmalarını tamamlıyor,” demişti.