Makedonya’da ilk Limmud konferansı

Limmud, Makedonya´daki ilk Yahudi kimliği konferansını başlatarak diğer eski Yugoslav ülkelerinden de katılımcılar çekti

Dünya
7 Kasım 2012 Çarşamba

Eski Yugoslavya'da Limmud International'ın parçası olarak konferanslar yapan Limmud Keshet organizatörü Dina Sosberger'e göre 1 Kasım’daki açılış yaklaşık 500 Yahudi'yi bir araya getirdi. Bu rakam Makedonya'nın yaklaşık 250 olan Yahudi nüfusunun iki katı kadar.  Dina Sosberger, “Limmud konferansları eski Yugoslavya Yahudi Cemaatlerinin birbirleriyle bağlantıda olması için bir fırsattır,” dedi ve ekledi: “Bizimki gibi küçük ve biraz da dışarıda kalmış cemaatler için Limmud 'un etkisi büyüktür.”

Hırvatistan ve Sırbistan'ın toplam yaklaşık Yahudi nüfusu 5.000 civarında. Bosna-Hersek, Karadağ ve Slovenya'da ise Makedonya gibi ayrı ayrı birkaç yüz kadar Yahudi yaşıyor.  

Dört gün süren konferansa çoğu Eski Yugoslavyalı 30 konuşmacı katıldı.

Limmud International 26 ülkede yaklaşık 60 Yahudi cemaatinde faal ve Yahudi yemeklerinden, Yahudi cemaatlerinin İsrail ile ilişkilerine kadar her türlü Yahudi eğitim programını yıllık konferanslar halinde veriyor.