Türkiye, İsrail’den aldığı üç adet İHA’yı iade ediyor

Dünya
7 Kasım 2012 Çarşamba

Türkiye, terörle mücadelede kullanma amacıyla İsrail’den 30 milyon dolara satın aldığı üç adet insansız hava aracını performanslarından memnun olmadığı gerekçesiyle iade etmeyi planlıyor. Keşif yapma, gözetleme ve istihbarat alanında kullanımına öncelik verilmiş olsa da insansız hava araçlarının (İHA) geliştirilmiş modelleri saldırı amaçlı da kullanılabiliyor.

Askeri yayın organı Defense News’un haberine göre Türkiye, 2007 yılında, taktik uçuşları yapan ve Aeronautics firması tarafından üretilen Aerostar adlı insansız hava araçlarına 30 milyon dolar ödemişti. Batman’da konuşlandırılan araçlar, 5.400 metre irtifada görev yapıyor, saatte 100 kilometre hıza ulaşabiliyor, 200 kilometre uzaklıktaki komuta kontrol merkezine anında görüntü aktarabiliyordu.  İddialara göre, yeterli teknik destek gelmediğinden, uçuş ve görüntü alma konusunda yeterince verim alınamadığı ve bu yüzden de PKK’ya karşı verilen mücadelede düşük performans göstererek bir fayda gösterememeleri nedeniyle İHA’ların iadesi gündeme geldi.

Defense News’un bildirdiğine göre, Ankara’da bulunan İsrailli diplomat Nizar Amir Türkiye’deki İsrailli yetkililerin konu hakkında henüz bilgilendirilmediğini söyledi.