Peres: Barış için asıl ortağımız Abbas

İsrail Devlet Başkanı, FÖY liderinin sınırlar hakkındaki söylediklerinden memnuniyet duyduğunu ve İsraillilerin çoğunluğunun iki devletli çözümden yana olduğunu söyledi

Dünya
7 Kasım 2012 Çarşamba

Gelecekte kurulacak Filistin Devleti’nin sınırları hakkında İsrail medyası arayıcılığıyla halka seslenen Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) lideri Mahmud Abbas, Batı Şeria, Gazze ve Kudüs’ün doğusunun kurulacak Filistin Devleti’nin sınırlarını oluşturacağını ve geri kalan bölgelerin İsrail Devleti’ne ait olacağını söyledi. Doğduğu şehir olan İsrail’in kuzeyindeki Sfat’ı yeniden görmek istediğini belirten Abbas, orada yaşama gibi bir niyeti olmadığını ekledi. Abbas üzerine basarak devlet başkanı olduğu sürece ‘hiçbir zaman’ üçüncü İntifada yaşanmayacağını temin edeceğini dile getirdi. Mahmud Abbas’ın bu söylemleri için İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, “Abbas sözleri ve hareketleriyle barış için asıl ortağımız olduğunu ispatladı. Barış isteyen bir ülke olarak İsrail korkmadan huzur içinde elini Abu Mazen (Abbas) gibi bir lidere uzatmalıdır. Abbas’ın sarf ettiği cesur fikirleri barış için ümit olduğunu gösteriyor,”dedi.

Peres açıklamasında, “Abbas teröre karşı, Filistinli mülteciler sorununun İsrail sınırları içinde çözülemeyeceğinin farkında ve İsrail’in tabiatından ödün vermesini beklemiyor,” dedi. Peres, Abbas’ın sözlerinin iki devletli çözüm isteyen İsrail Hükümetinin ve halkının çoğunluğunun talebiyle aynı çizgide olduğunun altını çizerek, ciddiye alınması gerektiğini belirtti.

NETANYAHU’DAN ABBAS’IN SÖZLERİNE TEPKİ

Peres’in Abbas’ın sözlerini ılımlı karşılayan duruşuna karşılık İsrail Başkanı Binyamin Netanyahu, Filistinli lideri kınayarak, sözlerinin boş laftan ibaret olduğunu söyledi. Başbakanlık ofisinden gelen bildiride şöyle denildi: “FÖY liderinin sözleri ile gerçek hareketleri birbiriyle uyumsuz. Başbakan Netanyahu yerleşim birimlerinin inşasını dondurma gibi daha evvel benzeri görülmemiş bir adım attı. Buna rağmen Abbas dört yıldır barış görüşmelerini yeniden canlandırma çağrılarını reddediyor. Abbas üstelik İsrail vatandaşlarını korumak için gerekli güvenlik düzenlemeleri üzerinde anlaşmaya yanaşmıyor. Yine de Netanyahu’nun Abbas ile ön koşulsuz barış masasına oturmak için yaptığı davet geçerliliğini koruyor.”

Öte yandan Gazze’deki Hamas Başbakanı İsmail Haniye, FÖY liderinin açıklamalarına şiddetle karşı çıkarak, Filistinlilerin toprak konusundaki daimi talepleriyle çakıştığı yorumunu yaptı. Haniye, Abbas’ın söylemlerini ‘aşırı tehlikeli’ bulduğunun altını çizdi.

 BAŞBAKAN ERDOĞANGAZZE’YE GİDİYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan  Almanya ziyareti dönüşünde yaptığı açıklamalarda, Gazze’deki Hamas hükümeti ile temasta olduklarını ve Gazze’ye ziyarette bulunacağını açıkladı. Başbakan, FÖY lideri Abbas’a kendisine Gazze ziyaretinde eşlik etmesini teklif ettiğini ve Abbas’ın teklifine sıcak baktığını belirtti.  

Başbakan Erdoğan, Almanya ziyaretinde görüştüğü Alman Başbakan Angela Merkel ile İsrail Filistin sorununa değindiklerini ve Merkel’in kendisinden İsrail ile ilişkileri düzeltmeye yönelik adımlar atmasını dilediğini söyledi. Erdoğan, Merkel’e Ankara’nın istekleri olan, Gazze ablukası kaldırılmadan, Mavi Marmara olayı için resmi özür gelmeden ve kurbanların ailelerine tazminat ödenmeden böyle bir gelişmenin mümkün olamayacağını açıkladığını belirtti.

Geçtiğimiz Cuma günü gerçekleşen Katar Emiri Şeyh El-Tani’nin Gazze’yi ziyaretinden sonra Türkiye gibi bir ülke liderinin Hamas kontrolündeki Gazze’ye doğrudan gitmesinin daha büyük yankı uyandıracağından ve arkasından Mısır ve diğer ülkelerin Hamas ile doğrudan bağımsız ilişkiler kurmak için harekete geçerek Filistinliler arasındaki bölünmenin derinleşeceğinden endişe duyuluyor. Abbas, henüz Erdoğan’ın ziyaret açıklaması gelmeden “Bu doğrudan ziyaretlere hepimiz karşıyız,” şeklinde net bir tutum sergilemişti. Abbas, “Eğer Gazze’ye yardım etmek istiyorlarsa hukuki otoriteler yoluyla gelmeliler,” demişti. Erdoğan’ın ziyaret planına yönelik ise Abbas’ın sözcüsü Yasir Abed Rabbo sert bir çıkışla, “Kimse bizi kendi ülkemize gitmeye davet edemez, bu kabul edilemez,“ dedi.

Analistlere göre Başbakan Erdoğan Batı Şeria yönetimiyle oluşan bu gerginliği dengelemek için FÖY’ün Birleşmiş Milletler’e yapacağı devlet talebine destek verecek. Abbas’ın şu andaki en önemli gündemini BM Genel Kurulundan ‘üye olmayan devlet’ statüsü elde etme talebinde bulunabilmek için uluslararası destek arayışı oluşturuyor.  FÖY aynı zamanda ekonomik krizle boğuşuyor. FÖY Başbakanı Salam Feyyad kabinenin dağıtılmasını ve ekonomik reformlar yapılmasını talep ediyor. Muhalefeti de kucaklayan yeni bir birlik hükümeti kurulması için birkaç kez istifa etmeye hazır olduğunu belirten Feyyad’a hafta başında Birleşik Arap Emirliklerinden gelen 42 milyon dolarlık yardım bir nebze nefes aldırdı.