Onları hiç unutmayacağız…

15 Kasım 2003 tarihinde Şişli Beth İsrael ve Şişhane Neve Şalom Sinagoglarına eş zamanlı düzenlenen saldırılarda yaşamlarını kaybeden dindaşlarımız bu yıl da dualarla anıldı. Sinagogun dolu olması, yapılan konuşmalarda ifade edildiği gibi toplumun birlik ve beraberliğinin bir göstergesi idi

Ester YANNİER Toplum
7 Kasım 2012 Çarşamba

15 Kasım 2003 tarihinde Şabat duası sırasında saat 9.30’da Şişli Beth İsrael ve Şişhane Neve Şalom Sinagoglarına eş zamanlı düzenlenen terör saldırılarında yaşamlarını kaybeden dindaşlarımız Anna Rubinstein, Annette Rubinstein Talu, Avram Varol, Berta Özdoğan, İsrael Yoel Ülçer ve Yona Romano anısına Yahudi dini takvimine göre 4 Kasım Pazar akşamı bir tören yapıldı.  Törende aynı yıl muayenehanesinde uğradığı saldırıda yaşamını kaybeden Diş Hekimi Yasef Yahya da anıldı.

 Yaşamlarını kaybedenlerin 9. yıl anma duası bu yıl Şişli Beth İsrael Sinagogu’nda gerçekleşti.

Arvit duasının ardından yaşamlarını kaybedenler anısına aileleri tarafından limud mumları yakıldı.

Başkan Sami Herman: “Saldırıların anılması ve unutulmaması bir vazifedir”

Tarih boyunca yaşanan iyi ve kötü olayların her zaman hatırlanması gerektiği üzerinde duran Cemaat  Başkanı Sami Herman, Yahudi toplumunun tarih boyunca hedef olduğunu,  tüm saldırıların  bu dinin mensubu oldukları  ve değerlere sahip çıktıkları için yaşandığını, Türkiye’de de   farklı yıllarda sinagoglara karşı yapılan saldırıların da altında aynı neden yattığını söyledi.

Herman,  bu saldırılarda toplum bireylerin yanı sıra Müslümanların da yaşamlarını kaybettiğini anımsatarak, saldırıların anılması ve unutulmamasını bir vazife olarak gördüğünü söyledi.  Törene yüksek sayıda katılımın olmasını da, toplumun unutmadığının bir göstergesi olduğunu ekledi.  Türk Musevi Cemaati idaresinin yaşamlarını kaybedenlerin adlarının yaşatılması amacıyla bazı girişimlerde bulunduğunu söyleyen Herman, bu doğrultuda Bat- Mitzva Kulübüne Annette Rubinstein Talu ve Bar- Miztva Kulübüne ise Yoel Kohen Ülçer adının verildiğini, böylelikle bu kulüplere katılan gençlere bir bilinç kazandırıldığını da belirtti.

Başkan Herman ayrıca: “Bizler Varşova Gettosu Anma Günü’nü unutmuyorsak,  1986 ve 2003 yıllarında yapılan saldırıları da unutmayacağız.  Saldırının 10. yılı için ailelerle birlikte daha anlamlı törenler yapmayı düşünüyoruz.  Sizler de çevrenize bu günleri unutmamamız gerektiğini birlik ve beraberliğin anlamlı bir göstergesi olduğunu tekrarlayın…” dedi.

Herman, Alp Alkaş’ı da andı

Herman konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Maalesef bu cumartesi günü sabaha karşı, senelerdir cemaatte beraber çalıştığımız hepimizin çok iyi tanıdığı Avi ve Gina Alkaş kardeşlerimizin oğulları, Emir Alkaş’ın kardeşi, Alp Alkaş’ı çok ani bir rahatsızlık nedeniyle kaybettiğimizi hepiniz biliyorsunuz.  Bu acıyı Türk Musevi toplumu olarak paylaşıyor,  ailesine sabır diliyoruz. Keder ve üzüntümüz büyüktür”.

Rasim Üretmen: “Terör, toplumun birlik ve beraberliğini kırmayı hedefler”

Törenin anlam ve önemini belirten konuşmayı Rasim Üretmen yaptı.  Üretmen, birlik ve beraberliğin önemine değinen konuşmasında saldırının gerçekleştiği sabahı kısaca anımsattı ve;  “ İşte o kutsal Şabat günü, bağlılığımızı ve birlikteliğimizin sevgi ve neşeyle güçlendiği anda, duygu ve düşünceleri hiçbir insani değerle örtüşmeyen, amacı sadece toplumumuzun birlikteliğini ve bütünlüğünü bozmak olan teröristler tarafından elim bir saldırıya maruz kaldık. O kara günde 27 kişi yaşamını kaybederken, çok sayıda dindaşımız da yaralandı. Hepimiz acı içindeydik. Sözün bittiği yerdeydik,” dedi.

Üretmen,  terörün toplumun birlik ve beraberliğini kırmayı  hedeflediğinin  ancak saldırı sonrasında toplum bireylerinin kenetlenerek,  dayanışma bilinciyle hareket ettiğinin  altını çizdi. Yahudi toplumunun asırlardır yaşadıklarından ders alarak birlikteliğini her şart altında koruduğunu ve unutmadığını da sözlerine ekledi.

Törende dualar Hahambaşı Rav İsak Haleva ile Rav Yeuda Adoni, Rav Moşe Benveniste ve Hazan Rıfat Romi tarafından okundu.

Törene  yakınlarını kaybeden aileler başta olmak üzere, Hahambaşı Rav İsak Haleva, Hahambaşılık Bet- Din üyeleri,  cemaat Başkanı Sami Herman, Başkan Onursal Başkan Bensiyon Pinto, Cemaat Başkan Yardımcıları, cemaatimizin dernek,  kurum ve kuruluşların başkanları ve duyarlı toplum bireyleri katıldı. 

Terör saldırılarında yaşamları kaybedenler bu yıl 15 Kasım günü   Beth İsrael Sinagogu’nun bulunduğu Nakiye Elgün Sokak’ta düzenlenecek bir törenle bir kez daha anılacaklar.