Dolar hızla yükselişe mi geçecek?

ABD´de Vergi artışları ve yaklaşık 600 milyar dolarlık harcama kesintilerini öngören mali uçurumun, dolarda değer artışını da beraberinde getireceği belirtiliyor

Ekonomi
1 Kasım 2012 Perşembe

Zor dönemlerde güvenli limanlara koşma eğiliminde olduğu kaydedilen yatırımcıların mali uçurumun olması durumunda, güvenli para birimlerine yöneleceği dile getiriliyor. Kongrenin yılsonu itibariyle bütçe azalımı konusunda anlaşmamaya varamaması durumunda, 2013 yılında büyük harcama kesintileri ve vergi artışlarını beraberinde getireceği bu dönemin, ABD ekonomisini derinden etkilemesi bekleniyor. Görüşmelerdeki sürüncemeli süreç, piyasalara büyük bir belirsizlik getiriyor. Söz konusu belirsizlik süreci, yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri ABD tahvilleri ile dolara yönelmelerine yol açabilir.

Otomatik harcama kesintilerinin, para biriminin yararına mali disipline ilişkin görünüme neden olması da gelen yorumlar arasında. Analistler, böyle bir konjonktürde dolara olan talebin artacağı görüşündeler.

CitiFX G10 stratejisti Greg Anderson, gelecek yılın ilk yarısında resesyon riski gördüklerini ve son resesyonda olduğu gibi dolara yönelim görülebileceğini ifade ederek riskli ortamlarda yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri varlıklara yöneldiklerinin bir gerçek olduğunu söyledi.  RBC Analisti George Davis, ‘’paranın güvenli limanlara akması dolar için pozitif olacak’’ diye konuştu.

“MALİ UÇURUMDAN KORKMAYIN”

Morgan Stanley Wealth Management Küresel Yatırım Komitesi, ABD’de mali uçurum bağlamında seçimin kimin kazanacağının önemli olmadığını belirtti. Komite, ‘’Bir parça da olsa siyasi kesinlik taşıyabilecek tek tahmin bölünmüş hükümetin süreceği’’ dedi.

Politikacıların çoğunun riskin farkında olduklarını kaydeden kurum, bu nedenle seçimleri kim kazanırsa kazansın vergi artışları ve harcamaların erteleneceğini bildirdi.