İran, Sudan’a savaş gemilerini gönderdi

Sudan’ın İsrail’in bir askeri fabrikasını savaş uçaklarıyla vurduğunu iddia etmesi sonrasında bölgede gerilim tırmanıyor

Dünya
1 Kasım 2012 Perşembe

Sudan Enformasyon Bakanı, Ahmed Bilal Osman, başkent Hartum’daki Yermuk silah ve mühimmat fabrikasına, İsrail’e ait dört askeri uçağın saldırı düzenlediğini iddia etti. Osman, ülkesinin, İsrail’in çıkarlarına karşı “kararlı adımlar” atacağı uyarısında bulundu. Osman, BBC’ye yaptığı açıklamada, ülkesinin artık İsrail’in çıkarlarını, saldırıya uygun meşru hedefler olarak gördüğünü belirtti. Sudan’ın, İsrail’in Yermuk silah fabrikasına yapılan saldırının arkasında olduğuna dair kanıtlara sahip olduğunu söyledi.

İsrail, iddia hakkında resmi bir açıklamada henüz bulunmadı, ancak İsrail güvenliğinden sorumlu bazı kaynaklar, İsrail’in, Sudan üzerinden Sina ve Gazze’ye ulaşan silah akışını takip ettiğini ve büyük bir tepkiye yol açmadan silah akışını durdurmaya çabaladığını belirtiyor. Sudan, El Kaide teröristleri, silah kaçakçıları ve Afrikalı göçmen kaçakçıları için önemli bir güzergâh olarak biliniyor.

İran’ın yarı resmi Fars Haber Ajansı’nın verdiği bilgiye göre, Sudan’ın, “İsrail saldırdı” iddiasının ardından, İran Deniz Kuvvetlerine Ait 22. Donanma, Sudan sahiline demir attı.İran tarafından yapılan açıklamada, savaş gemilerinin, “komşu ülkelere barış ve güvenlik mesajı taşıdığını” belirtildi.