Netanyahu ve Lieberman’dan seçim öncesi birleşme atağı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Likud Partisi, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın Evimiz İsrail Partisi ile birleşme kararı aldı. Likud Partisi üyelerinin ezici çoğunluğunun birleşmeye onay vermesiyle parti içinden gelen eleştirel itirazların etkisiz kaldığı görüldü.

Dünya
1 Kasım 2012 Perşembe

Geçen hafta Netanyahu, sert tutumuyla bilinen Lieberman ile 22 Ocak seçimleri öncesinde İsrail’i yönetmesi muhtemel yeni şahin bir blok yaratarak, güçlerini birleştirmek istediğini belirtmişti. İki parti arasındaki bu anlaşma ile Filistinlilere pek de fazla taviz vermek istemeyen Lieberman’a barış görüşmelerinde söz hakkı tanınmış olacak. Birleşmenin bir başka sonucu ise merkez partilerin aynı şekilde uzlaşarak bir çatı altında toplanmaya zorlanmaları olacak.

Netanyahu konuyla ilgili fikrini şu sözlerle dile getirmişti: “Önümüzde büyük mücadeleler var ve İsrail’in iyiliği için güçlerimizi birleştirmeliyiz. Bu durumda gelecek seçimlerde Likud ve Evimiz İsrail birlikte aday olacak. Halktan,  İsrail’i güvenlik tehditlerine karşı savunmamız, İran’ın nükleer silah elde etmesini engellememiz ve teröre karşı mücadele etmemiz için izin vermesini istiyoruz. ”

Kamuoyu yoklamalarında Likud Partisinin önde olduğu görülüyor. Öte yandan İşçi Partisi mevcut hükümetin ekonomik ve sosyal konulardaki icraatlarını eleştirerek puan topluyor. Zaten analistlerce Netanyahu’nun birleşme kararını, merkez partilerin toplanıp bir blok oluşturması ihtimalini göz önünde bulundurarak ve bunun önüne geçmek için aldığı düşünülüyor. Son yapılan ankete göre Evimiz İsrail ile Likud’un birleşmesiyle sandalye sayılarında bir patlama beklenmiyor sadece basitçe iki partinin sandalye sayısı birbirine eklenecek ancak bu sayı bile onların mecliste 22 Ocak seçimlerinin ardından çoğunluğu sağlamalarına yetecek. Evimiz İsrail Partisi ile birlikte Likud mecliste İşçi Partisinin iki katı olmakla beraber 40’tan fazla sandalyeye sahip olacak.

Muhalefet partilerden milletvekilleri, yeni oluşumun barışa karşı radikal bir parti olacağı ve ılımlı seçmenleri kaybedeceği yorumunu yapıyor. İşçi Partisi lideri Şeli Yaçimoviç, Netanyahu’nun yeni koalisyonunu ırkçı olarak nitelendirerek, merkez partili rakiplerini arkasında toplanmaya çağırdı.

Muhalefet lideri Kadima Partisi lideri Şaul Mofaz da merkeze birleşme çağrısında bulundu. Siyasi analistler, gelecek seçimlerin şüphesiz galibi olarak gördükleri yeni şahin bloğun, ılımlı seçmenlerin oyunun pek azını kaybedeceklerini söylüyor. Analistler asıl cevaplanması gereken konunun Netanyahu’nun bir numaralı adamı Lieberman’ın yeni hükümetteki görevi olduğunu belirtiyorlar. Dışişleri Bakanı olan Lieberman Başbakan Yardımcısı mı yoksa Savunma Bakanı mı olacak ya da aynı görevini mi sürdürecek?”

Gençliğinde bar fedailiği yapmış olan Lieberman, 1978’de eski Sovyetler Birliği Moldovya’sından İsrail’e göç etti. 1996’da Netanyahu’nun başyardımcısı olarak ulusal bir figüre dönüştü. 1999’da Netanyahu’nun Likud Partisinden ayrılarak laik ve milliyetçi bir parti olan Evimiz İsrail Partisini kurdu ve bir milyon Sovyetler Birliği göçmeni temsil etmenin gücüyle meclise seçildi. 2009 seçimlerinde artık evimiz İsrail Partisi göçmen tabanının dışında yerli oylarını da toplayarak iyice güçlendi ve mecliste üçüncü büyük parti konumuna geldi. Lieberman sert tutumuyla biliniyor. Yakın geçmişte Lieberman İsrailli Arap vatandaşların İsrail’e bağlılık yemini etmelerini aksi takdirde vatandaşlıklarının iptal edilmesini öngören yasa tasarısını meclise sunmaya çalışmıştı.  Netanyahu’yu gücendirerek hükümetin söylemlerinin aksine Filistinlilerle barış ihtimalinden şüphe duyduğunu dile getirmişti. Lieberman FÖY liderini ‘ barışa engel olmak’la suçlamış ve 2008’de duran barış müzakerelerinin tekrar canlandırılması için FÖY liderinin görevden alınması gerektiğini savunmuştu.