İsrail Ordusu: Yeni bir Lübnan savaşı çıkabilir

Yedioth Aharonot Gazetesinin ismini vermekten kaçındığı bir İsrailli subay ile röportajı yeni bir Lübnan savaşı olasılığının yüksek olduğunu işaret ediyor.

Dünya
30 Ekim 2012 Salı

İsrail’in en son Lübnan operasyonu 2006 yılında olmuş, İsrail Ordusu bölgede bulunan İran yanlısı Hizbullah örgütünün askeri varlığını yok etmek için Güney Lübnan’daki Hizbullah mevzilerini günlerce bombalamıştı.

Hava bombardımanının ardından kara harekatı gelmiş ve savaşta çoğunluğu sivil 1200 Lübnanlı ile çoğu asker 160 İsrailli ölmüştü.

İsmi gizli tutulan subayın verdiği bilgilere göre, bugün İran’a uygulanan yaptırımlardan dolayı Hizbullah yardım almakta zorlansa da, Güney Lübnan’da bulunan 240 Şii kasabasının nerdeyse her birinde bir Hizbullah merkezi var.

Lübnan Hükümetinin devlet içinde devlet olan Hizbullah’ı zapt edememesi durumunda İsrail’in askeri bir operasyonunun kaçınılmaz olduğunu belirten İsrailli subay, muhtemel bir Lübnan savaşının, eğer olursa, 2006’da olduğu gibi uzun bir hava taarruzundan sonra yapılacak kısıtlı bir kara harekatı olarak planlanmadığını, bu sefer tank ve piyadenin hava bombardımanından sonra, çok daha kısa bir süre içinde belirlenen 10,000 Hizbullah hedefini yok etmek için harekete geçeceğini söyledi.