Nobel Ödüllerinin parlayan Yahudileri

2012 Nobel ödülleri sahiplerini buldu. Kimyada Robert Lefkowitz, fizikte Serge Haroche ve ekonomide Alvin Roth Nobel Ödülü kazandılar

Kültür
18 Ekim 2012 Perşembe

NOBEL KİMYA ÖDÜLÜ LEFKOWİTZ’E

Yahudi asıllı Amerikalı Robert Lefkowitz ve meslektaşı Amerikalı Brian Kobilka, insan vücudunda dış sinyalleri hissedip tepki vermemizi sağlayan reseptörler konusunda yaptıkları çalışmalarla kimya dalında 2012 yılı Nobel ödülüne layık görüldüler.

NOBEL FİZİK ÖDÜLÜ HAROCHE’NİN

Fas Yahudisi Fransız bilim adamı, 68 yaşındaki Serge Haroche ise Amerikalı David Wineland ile birlikte fizik dalında Nobel ödülünü aldı. İkili, fotonları ve iyonları bireysel olarak seçme, işleme ve ölçme konularında çözümler getirerek, bir zamanlar hakkında sadece bilimsel teoriler olan mikroskobik dünyaya yeni bir bakış açısı getirdiler.

EKONOMİ ÖDÜLÜ SAHİBİ  ROTH

Ekonomi Nobel Ödülü ise yine bir başka Amerikalı Yahudi olan Alvin Roth ile Amerikalı meslektaşı Lloyd Shepley’e gitti. Çığır açan çalışmalarında, iki ekonomist işyerlerinin çalışan, hastaların organ, öğrencilerin okul ve hatta kişilerin eş seçmesine kadar her türlü alanda uygulanabilen bir pazar tasarlama ve eşleştirme teorisi buldular. 60 yaşındaki Roth Harvard Üniversitesi İşletme Bölümünde, 89 yaşındaki meslektaşı Shepley ise California Üniversitesinde profesör. Her iki ekonomistin de İsraille akademik bağları bulunuyor.