İspanya derin bir krize mi gidiyor?

Yardım istemekte direnen İspanya’ya IMF’den uyarı geldi

Ekonomi
17 Ekim 2012 Çarşamba

Kurum, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un yardım başvurusunda bulunma konusunda ağırdan almaya devam etmesi durumunda İspanya tahvil faizlerinin yüzde 7,5 seviyesine yükselerek ülkeyi derin bir krize itebileceğini belirtti.

IMF’den yapılan açıklamada, ülke borçlarına yönelik endişelerin İspanya ekonomisi içerisinde özellikle özel sektör için büyük bir risk teşkil ettiği kaydedildi. Söz konusu tehlikenin, bankaların daha yüksek sermaye yeterlilik oranı hedefini karşılama zorluluğu ile birlikte olası bir kredi şokuyla birleşmesiyle ülkeden sermaye kaçışının görülebileceği ifade edildi.

IMF Baş Ekonomisti Olivier Blanchard, kurtarma olmadan İspanya’nın söz konusu durumu atlatmaya çalıştığını ve mevcut durumda Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) tahvil alımı yapacağına yönelik umutlarla, İspanya’da tahvil faizlerinin düştüğünü bildirdi.

Blanchard, ECB tarafından bir kurtarma olacağına yatırımcıların olası gözle baktığını ve beklendiği gibi olması durumunda faizlerin uzun süre düşük kalmaya devam edeceği konusunda emin olunamayacağını söyledi. IMF, Haziran ayına kadar olan 12 aylık dönemde İspanya’dan sermaye kaçışının 296 milyar euroya (ülke GSYİH’sının yüzde 27’si) ulaştığını açıklamıştı.

Ağustos ayında Avrupa Merkez Bankasının sorunlu ülkelerin tahvillerini alma teklifi, İspanya ve İtalya’da tahvil faizlerini aşağı çekmişti. Fakat henüz İspanya ve İtalya’nın yardım başvurusunda bulunmaması endişelerin yeniden artmasına neden oldu.

Rajoy, Ekim ayı başında yaptığı açıklamada, “İspanya’nın yakın zamanda kurtarma paketi konusunda başvurmayı düşünmediğini” söyledi.