FİSCHER: Resesyona çok yakınız

İsrail Merkez Bankası Başkanı Fischer, dünyanın yeni bir resesyona ‘aşırı yakın’ olduğunu savunarak, FED’in QE3 programına destek verdi

Ekonomi
17 Ekim 2012 Çarşamba

Dünyanın yeni bir resesyona çok yakın olduğu konusunda uyaran İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer, FED’in büyümeyi desteklemek üzere başlattığı 3. tur parasal genişleme programına arka çıktı.

Küresel ekonomide ilerleme kaydedilmesine yönelik birçok adım atılmış olsa da henüz bu etkilerin hissedilmediğini belirten Fischer, QE3’e belirli bir süre ve miktar sınırlamaması konulmamasının, FED’in dünyaya hedeflerini tutturmaya olan kararlılığını ve ilerlemelere ‘bağışıklık’ kazanmaya çalıştığını gösterdiğini söyledi. Fischer’in küresel ekonomiye ilişkin açıklamaları, 9 Ekim’de küresel büyüme tahminini aşağı çekerek, ABD ve Avrupa’daki tehditler konusunda uyaran IMF’nin toplantılarında öne çıkarılan endişeleri güçlendirdi. Euro krizinin sürmesi, mali sıkılaştırma ve varlıklı ülkelerdeki taleplerin zayıflığı, Çin’den Brezilya’ya gelişmekte olan ekonomilere zarar veriyor.

IMF’nin 1994-2001 yıllarında iki numaralı adamı pozisyonunda görev yapmış olan Fischer, “Küresel resesyona aşırı derecede yakınız” diyerek, Avrupa’daki teknik resesyon ve ABD’de önümüzdeki birkaç ay için öngörülen yüzde 2’nin altında büyümeyle birlikte dünya ekonomisinin oldukça yavaş olduğunun altını çizdi.