Ortaköy Etz Ahayim Sinagogu’nda neşe dolu Sukot

Sukot Bayramı her sene olduğu gibi bu sene de Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın katılımıyla Ortaköy Etz Ahayim Sinagogu’nda kutlandı.

Toplum
17 Ekim 2012 Çarşamba

Hahambaşı Rav Haleva Sukot bayramında diğer bayramlardan farklı olarak neşelenilmesi gerekliliğini vurguladığı Sukot süresince Etz Ahayim Sinagogu farklı toplulukları ağırladı.  Bayramın ilk gecesi Hahambaşı Rav Haleva’nın katılımı ile birlikte genç ailelerin davet edildiği ve Selim Cibili’nin katkılarıyla gerçekleşen yemekte şarkılar söylendi ve duygusal anlar yaşandı.

İkinci gece de farklı bir yahid topluluğu ile birlikte Suka'da yemek düzenlendi. Akşam yemekleri dışında öğlen saatlerinde de Rav Naftali Haleva’nın organize ettiği gruplarla Suka mitsvası gerçekleştirildi. Salı akşamı ise Sukada yahidlere mangal partisi düzenlendi. Bayramın üçüncü günü Ulus Özel Musevi Okulları’nın 3,4,5 ve 6. sınıf öğrencileri Sukayı ziyaret ettiler. Rav Haleva'nın düzenlediği oyunlarla birlikte eğlenen öğrenciler ve İngilizce öğretmenlerinin de katkılarıyla neşe ve coşku dolu anlar yaşandılar.

Çarşamba akşamı Ortaköy Sinagogu Talmud Tora ile ortaklaşa bir döner gecesi yapıldı. Oyunların oynandığı, şarkıların söylendiği gece de çocukların neşesi ve özellikle sukanın içinde Hahambaşı Rav Haleva ve Haham Akaali Rav Naftali Haleva çocuklarla birlikte yaptıkları danslar görülmeye değerdi. Perşembe günü bu kez UÖMO 1 ve 2. sınıfları Sukadaydılar.

Rav Nafi Haleva'nın bu yaş grubuna hitaben yaptığı faaliyet ve oyunlarla birlikte müzik, İngilizce ve resim öğretmenlerin de katkılarıyla coşku dolu anlar yaşandı. Çocuklar sukada oturmanın ve bu mitsvayı yapmanın huzuru ve mutluluğu içindeydiler.

Perşembe akşamı 18-25 yaş grubuna hitaben bir döner gecesi düzenlendi. Rav Haleva ,Sukot bayramı hakkında bilgi aktardıktan sonra gençler kendi aralarında kaynaştılar.

Cuma akşamı sukada Şabat yemeği gerçekleşti.  Şabat yemeği sırasında Rav Haleva konuşmasında Sukot Bayramı ve Oşana Raba'nın öneminden bahsetti. Nazlı ve Moris Duenyas'ın katkılarıyla gerçekleşen gecede, bayramla ilgili yarışmalar düzenlendi.

Cumartesi sabahı Mirka ve Doğan Pinhas’ın çocuklarının onuruna Şabat seudası verildi. Pazar sabahı Oşana Raba tefilasına katılan yahidler duanın ardından sukada verilen seudaya katıldılar. Aynı gün sinagogda Talmud Tora açılışı ve Suzi- Lior Cohen ailesinin oğulları Ariel'in Brit- Mila töreni gerçekleşti.

Bayramların en neşelisi olan Simha Tora, her sene olduğu gibi yoğun bir çocuk topluluğunun katılımı ile kutlandı. Rav Naftali  Haleva Ortaköy Sinagogu adına katkıda bulunanlara ve katılımları ile sukayı dolduran tüm ailelere dualarını ileterek, yeni senenin huzur, sıhhat ve barış dolu bir yıl olması temennisinde bulundu.

Sinagog Yönetim Kurulu Başkanı Albert Elvaşvili Etz Ahayim Sinagogu’nda yoğun faaliyetler düzenleyen Rav Haleva'yı tebrik etti ve  destek veren herkese  teşekkürlerini sundu.