Eğlenceli bir eğitim günü: LİMMUD 2012

Son kayıt tarihi: 5 Kasım 2012 Bu yıl ‘Rengârenk Bir Ahenk’ mottosu ile gerçekleşecek 7.Limmud Kültür Festivalinde katılımcılar merak ettikleri konularda bilgi sahibi olacaklar. Konusunda uzman yaklaşık 80 konuşmacı 70 sunum gerçekleştirecek

Ester YANNİER Toplum
17 Ekim 2012 Çarşamba

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Limmud Kültür Festivali bu yıl ‘Rengârenk Bir Ahenk’ mottosu ile 10-11 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek. Yaklaşık 1200 kişi, konusunda uzman akademisyen, iş adamı, sanatçı, bilim insanı, medya mensubu ile tanışma fırsatı yakalayacak ve bilgilerini tazeleme şansına erişecek.  Bu sene çok çeşitli atölye çalışmaları ile yaratıcılıklarının sınırlarını zorlayacak olan katılımcılar, iki sunum arasında da ikramlar eşliğinde kahvelerini yudumlarken birbirleriyle sohbet etme olanağını yakalayacak.

10 Kasım Cumartesi

Etkinlik, cumartesi akşamı verilecek kokteylin ardından Liat Murat’ın yapacağı konuşmayla açılacak Limmud’un ilk konuğu Prof. Deborah Lipstadt. Lipstadt, ‘Holokost İnkârcılığı’ başlıklı sunumunda, inkârcıların gelecek nesillerde bırakacağı izlerle ilgili endişelerini paylaşacak.

Gece piyanist Müge Öznalcı eşliğinde ödüllü genç yetenek Temi Hason’un seslendirdiği müzikallerden seçme parçalar  ve Prof. Dr. Yona Sabar ile Prof. Dr Ariel Sabar’ın ‘Kürt Yahudileri ve Arami dili’ni konu alan sunumlarıyla devam edecek.  

11 Kasım Pazar

11.00 - 12.10  > Sunum

Yeshivah of Flatbush Fakültesi Başkanı Dr Joel Wolowelsky  ‘Yas ve Yas Tutma Zamanı’  başlıklı sunumunda yas tutma ve Kadiş ritüellerinin içinde gizlenen felsefeyi irdeleyecek.

Bahçeşehir Üniversitesi Siyasal Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof Yılmaz Esmer, sunumunda değer yargılarındaki değişimin esas mekanizmayı değiştirecek önemde olduğunu vurgulayacak. 

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Sosyal ve Siyasal Teolog Doç. Dr. Niyazi Kahveci ise insanlığın günümüze gelene kadar geçirdiği düşünüş evreleri sihirsel, mitolojik, felsefi ve dinsel, akılcı ve bilimsel olarak sınıflandırıyor ve bu evrelerde Sami ve İbranilerin etkisini irdeliyor.

Gazeteci Soli Özel iktidar ve iktidar olma şekilleri üzerine ‘Baba’ filminden örneklemelerle bir konuşma yaparken,  Ortadoğu siyaseti, Amerikan dış siyaseti ve tarihi konularında uzman Dr. Mark Meirowitz ise Türkiye ABD ilişkilerini ve gelecekle ilgili dinamikleri anlatacak.

Gazeteci Ayşe Hür, 2. Dünya Savaşı yıllarında Almanya’dan gelen Yahudi mülteciler ve Türkiyeli Yahudilere yönelik politikalar hakkında bellekleri tazeleyecek  

Yrd. Doç Dr. Ayşe Sıla Çehreli, Nazi soykırım politikası mağdurlarının insanlığa bir tanıklık bırakmak istemesi düşüncesinden hareketle bu tanıklıkların özelliklerine ve 2. Dünya Savaşı esnasındaki kamp yaşamına değinecek.

Deutsche Securities Müdürü Albert Krespin bireysel emeklilik sistemi, türev araçlar, tasarruf ve yatırım araçları hakkında ayrıntılı bir sunum yapacak.

 Tiyatro Sanatçısı Rozet Hubeş, 26 yıllık sanat hayatını deneyimlerini sohbet ortamında paylaşacak.

Fransa’dan Palmes Academieues nişanı sahibi  ödüllü SİYAD Onursal Başkanı Atilla Dorsay 50 yıllık deneyimlerini ‘Sinema ve İnsan’ başlığı altında toplayacak.

Berlin Freie Unıversitaet’de felsefe, siyaset ve sosyoloji eğitimi görüp doktorasını da aynı üniversiteden alan Arif Çağlar,  ‘İnançların dışında ahlak olabilir mi?’ sorusuna yanıt aranacak.

Atatürk’ün Üniversite Reformu konusunda sayısız konferans veren Mesut Ilgım bu kez 2000 senelik medeniyetin izlerini, yani Afrodisyas kentini aktaracak.

 

11.30-13.35 > Atölye

Birçok konuda eğitim alan Estel Lita Russo keçeden kuklaların nasıl yapıldığını öğretecek…

Klinik Psikolog ve playback tiyatrosu aktristi Laura Wolmer ve Psikolog Sandy Kohen’in birlikte İngilizce yapacakları workshopta önyargısız dinlemeyi öğretirken hem sözlere hem de vücut diline yoğunlaştıracaklar.

Geleneksel Şabat ekmeği’’hala’’nın yapılışını Sandy Abut öğretecek.  

Gila Benezra, makyaj sanatının inceliklerini uygulamalı olarak öğretecek.

12.25-13.35 > Sunum

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Asaf Savaş Akat ile Türkiye ekonomisi üzerine söyleşisine katılabilinir.

Ali Canip Olgunlu, tasavvufun insan yaşamındaki yeri ve önemi ve olması gereken yansımalarını irdeleyecek.

Lina Filiba ile 1996’dan bu yana şirket alım satımları, halka açılmalar, stratejik ortaklıklar konusunda uzmanlaşmış bir şirketin kurucu ortağı gazetemiz köşe yazarı Metin Bonfil ile birlikte dünyayı değiştiren  Yahudi kişilerin şifrelerini bu meşhur kişilerin ağızlarından çıkan kişisel yorumlarla aktaracaklar.

Hilda Uziel’in ‘Kadınlarım’ adlı heykel sergisini izlenebilecek ve sanatçı ‘Modern Sanata Bir Bakış’ başlıklı bir konferans sunulacak.  

Gezi notları halen Şalom Dergi’de yayınlanan Suzan Nana Trablus, katılımcıları Hazarlarda  kısa bir tarihsel gezintiye çıkaracak.

Hayim Kohen,  ratingleri altüst eden Survivor adasındaki maceralarını ve bu tecrübenin hayat görüşünü nasıl etkilediğini aktaracak.

Selim İleri’den ‘Yaşadığım İstanbul’ adlı sunum izlenecek.

Mimar Selim Yuhay kişilerin kullandığı eşyaların kendilerini nasıl ele verdiğini anlatacak.

Cambridge Üniversitesi Profesörü Nicholas de Lange Bizans İmparatorluğunda Yahudi cemaatlerinin haritalanması projesi ile ilgili araştırmalarını paylaşacak.

Şafak Pavey ‘Kargaşadan Unutulan Ama Her Zaman İnsanı Hatırlayan Bilim’ adlı bir konferans sunacak.

Ünlü muhabir ve yorumcu Henrique Cymerman sunumunda İsrail’in gelecek 50 yılının analizini yaparken, Amerikan seçim sonuçlarının izdüşümlerine de değinecek.

 

14.30-15.40 > Sunum

İbrani Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü Shlomo Avineri, İsrail demokrasi tarihini ve küreselleşme çağında İsrail toplumunun bugün yaşadığı açmazları aktaracak.

Meri İstroti’nin moderatör olduğu ‘Geleceği Net Görenler’ panelinde Gazeteci Ertuğrul Özkök, Gazeteci İsmet Berkan, Ekonomi Profesörü Dr. Kerem Alkin ve beyin cerrahinde dahi olarak nitelendirilen Prof. Dr. Murat Günel,  50 yıl sonra  insanlığı nasıl bir gelecek beklediği öngörüsünde bulunacaklar.

Cymerman’ın öğleden sonraki sunumunun başlığı ise  ‘Ortadoğudaki Medya Savaşları’.

Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Beno Kuryel Bilim Tarihi ile felsefesini buluşturduğu sunumunu güncel sorun ve örneklerle ele alacak.

Klinik Psikolog Leo Wolmer İsrail örneğinden dersler çıkararak, ‘Strese Karşı Koyarken Kişisel Dayanıklılığın Anlaşılması Ve Geliştirilmesi’ adlı çalışmayı sunacak.

15 ülkeden 70’e yakın projeyi dünyaya pazarlayan İzzet Pinto, Türk dizi ve formatlarının yurtdışı başarılarını paylaşacak.

Türk Musevi Cemaati Başkan Yardımcısı Moris Levi, cemaat yönetimi, tarihi yapısı, denetim karar organları ve seçim prosedürleri konusunda bilgi aktaracak.

Diş Hekimi Seyfi İşman,  ‘Sinemada Yahudi Mizahı’ adlı sunumunda kara mizaha, Yahudi yaşam ve gelenekleriyle ilgili göndermelere yer verecek.

Alberto Modiano’nun sunumunun başlığı ise ‘Dünyada ve Türkiye’de Sinemada Fotoğraf ve Fotoğrafçı’.

Cahit Ülkü ‘Alevilik ve Musevilik’ arasındaki benzerliklerin neden kaynaklandığını irdeleyecek.

Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi bölüm Başkanı Akif Emre Öktem, 1908 Tanzimat hareketinden sonra sekiz ay içinde Türkçeye vakıf olmuş Ben Gurion’un İstanbul Üniversitesindeki öğrencilik yıllarına değinecek.

Kısa filmleri birçok ülkede gösterilen Eytan İpeker ve deneysel videoları uluslararası festivallerde gösterilen Yoel Meranda ‘Kendini Sorgulayan Sinema’nın detaylarını anlatacaklar.

Parfümör Vedat Ozan ‘Kokudan Gelen Ve Kokuya Giden Şeyler Üzerine’ adlı sunumda koku ile ilintili her şeyin cevabını verecek.

Kadir Has Üniversitesinde Rektör Yardımcısı ve Sabah gazetesi köşe yazarı Hasan Bülent Kahraman, muhafazakâr sanatı anlatacak.

 

14.30-07.05 > Atölye

Belkıs Kazmirci, hayatınızın yeni evrelerine geçiş sürecinin yarattığı korku ve endişeyi yaratıcı sürece dönüştürmek için yapacağı atölye çalışmasını gerçekleştirecek.

Eti Habib, çeşitli çikolataların nasıl yapıldığını öğretecek.

İzmir kökenli Rakel Kohen, ise katılımcılara camdan harikalar yaratmayı gösterecek.

 

15.55-18.30 > Atölye

Wing Chun atölyesinin eğitmeni Erkan Yılmaz, öğrencisi Vedat Özlevi’nin asistanlığında, kökleri yüzlerce yıl öncesine uzanmasına rağmen sürekli gelişen dövüş tekniğini katılımcılarla paylaşacak.

Psikolog  Mihal Bardavit’in ‘Bedenini Uyandır’ adlı dans terapi çalışmasında hareket uyanışı, özgürlük paylaşım ve birliktelik deneyimlenecek.

 

15.55- 17.05 > Sunum

İzel Çiprut sunumunda ‘Yahudiler Kendiliklerinden Mi Mizahçı Yoksa Şartlar Mı Onları Mizah Filozofu Yapmıştır’ sorusuna cevap arayacak.

Mazars /Denge İcra Kurulu Başkanı İzel Levi Coşkun, kurumsal sürdürülebilirlik üzerine bilgilerini paylaşırken işletme stratejilerine entegre olmak  konusunda da aydınlatacak.

Canton Hastanesi Girişimsel Ve Genel Kalp Hastalıkları Doktoru İgal Moaraf ‘halacha’ ve tıbbın ölüm tanımlamasından sonra kalp sağlığı konusunda merak edilen yeniliklerden bahsedilecek.

Joel Wolowelsky, yeni üreme teknolojilerinin yarattığı sperm bankası, cinsiyet seçimi gibi etik ikilemleri açıklayacak.

Klinik Psikolog Beti Hayim Bekem  ile Yosef Grossman birlikte  yapacakları ‘Holokosttan sonra Tanrıya İnanış’ başlıklı sunumda, 2008 yapımı ‘God onTrial’ adlı  filmden görüntüler ekrana yansıtacaklar.

Seymur Tarı, bu yıl Türkiye’yi yabancı girişimcilere tanıtmanın yollarını kendi tecrübelerinden yola çıkarak iletecek.

İsrail’in sosyal ve eğitim alanlarında en etkili on kişisi arasında bulunan Yaakov Hecht sunumunda demokratik eğitim kavramını açacak ve değişen eğitim modellerinden söz edecek.

Avi Alkaş‘ın bu seneki konferans konusu  ‘Girişimci Kuşak İle Sermayedar Kuşak Buluşması’…

Cem Mansur’un “Biraz da müzik” diyecek olan meraklıların izlemekten zevk alacakları konuşmasının başlığı ise ‘Yaşamın İçinden Çıkan Müzik’.

 

17.20-18.30 > Sunum 

Mark Meirowitz, Türkiye perspektifinden dünya, zorluklar ve başarılar  konulu bir söyleşi sunacak.

Temi Hason ise müzikal eğitim anlayışından ve çalışma şekillerinden söz edecek.

İshak Alaton ve Leyla  Alaton, Mehmet Gündem ile birlikte Alaton’un hayatını aktaran ‘Lüzumlu/ Lüzumsuz Adam’  adlı sunumu gerçekleştirecekler.

 Türk Milliyetçiliği, Gayrimüslimler ve Ekonomik Dönüşüm ile  Varlık Vergisi ve Türkleştirme politikaları adlı kitapları yayımlanan Ayhan Aktar, Varlık Vergisi üzerine konuşacak.

Fotoğrafları Avrupa ve Afrika’da birçok dergide yayınlan Victor Politis, ‘Sınırları zahmetsizce geçebilmek ’ adlı sergisiyle bu yılki Limmud’un konuğu olacak.

Hürriyet’te çıkan köşe yazılarıyla sevilen ve takip edilen Yılmaz Özdil keyifli ve interaktif bir söyleşi gerçekleştirecek.  

GS Üniversitesi Doç. Ahmet Kuyaş’ın ilgi alanı geç Osmanlı dönemi ile erken  Cumhuriyet dönemi. Kuyaş, ‘Türkiye de Laiklik İlkesi’ başlıklı bir sunum yapacak.

 

> Gün boyu sergiler

 İgal Kohen’in izlettireceği belgesel filmin konusu   yarısı Arap yarısı Yahudi olan Nev Shalom –Wahat al Salam köyünde 40 yıldır barış içinde yaşamaları…

Fotoğraf Sanatçısı Jak Baruh‘un fotoğraf albümlerinden  seçkileri gün boyu sergilenecek.

Simon Güner’in doğal malzemeleri hayal gücü ile birleştirerek oluşturduğu koleksiyonundan seçkilerin yer aldığı ‘ Yaşam Renklerim’ sergisi izlenecek. 

 

15.55 - 18.30 > Film Gösterimi

Sinema sanatını sevdirme misyonu ile hareket eden gazetemiz sinema eleştirmeni Viktor Apalaçi’nin bu sene için seçtiği film ‘Karanlıkta Kalanlar’ Oskar’a da aday gösterilmiş etkileyici bir film.

Günün kapanış konserini Yael Kehat Kogut gerçekleştirecek.

Ulus Özel Musevi Okulları orkestrasının da performans sergileyeceği kapanışın ardından birlikte yenecek yemek ile Limmud 2012 programı son bulacak.  

 

Kendinizi bu kültür yolculuğunun neresinde görmek istiyorsanız Limmud’un sizi hedeflediğinizin bir adım ötesine taşıyacağına kuşkunuz olmasın.

Unutmayın! Son kayıt tarihi 

5 Kasım 2012 Pazartesi