İran için yeni yaptırımlar yürürlükte

Avrupa Birliği, İran’a uygulanacak yeni ve daha sert yaptırımlar konusunda anlaştı

Dünya
17 Ekim 2012 Çarşamba

 

Avrupa Birliği, haftalar boyunca süren müzakereler sonucunda İran’a enerji, finans ve ulaştırma sektörlerinde yaptırımların uygulanmasına karar verdi. İmzalar Lüksemburg’ta AB dışişleri bakanlarının katıldığı toplantıda atıldı. 1 Temmuz’da tam yürürlüğe giren petrol ambargosundan sonra İran rejiminde ekonomik ve finansal bir daralma gözlendi. Bununla beraber İran’ın para biriminde ve enerji gelirlerinde de belirgin bir düşüş gözlendi. Yaptırımlar arasında en etkili olanı mali sektörde yapılan yaptırımlar olacak. Hali hazırda devam eden ticarette İran bankaları ile yapılan işlemler kontrol altına alınıp yetkisiz para aktarımına izin verilmemesi kararı alındı. 100.000 Euro’ya kadar olan para aktarımına izin verilen sektörler sağlık ve gıda alanında oldu. Diğer sektörlerde ise 10.000 Euro’nun üzerinde olan işlemlerden ön onay alınmasına karar verildi. AB ülkelerinin İran’dan doğal gaz ithalatı yapmasına da yasak geldi.

AB’nin yaptırımları azaltmak için karşılığında İran’dan uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmasını, uranyum seviyesini yüzde 20’nin altına indirmesini ve stokunu ortadan kaldırmasını talep etti. Ancak İran bu konu ile ilgili hiçbir ilerleme kaydetmedi.  Pazartesi günü Lüksemburg’ta yapılan toplantıda 27 AB üyesi ülkeleri, İngiltere, Fransa ve Almanya’nın enerji ve finansal sektörde yapılacak olan yaptırımların ağırlaştırılması talebini kabul etti.

İran’ın Ekonomi Bakanı Şemseddin Hüseyni, ülkesine uygulanan bu yaptırımların bir bedelinin olacağını söyledi. Hüseyni İran’ın döviz rezervlerinin iyi durumda olduğunu da sözlerine ekledi.