2012 Nobel Kimya Ödülünü Lefkowitz ve Kobilka kazandı

Kimya dalında bu sene verilen Nobel Ödülünü Yahudi asıllı Amerikalı Biyokimyacı Robert J. Lefkowitz ile Amerikalı Brian K Kobilka kazandı.

Dünya
11 Ekim 2012 Perşembe

Her iki bilim adamının ödülü alma sebebi G-protein alıcıları (Receptor) konusunda yaptıkları araştırmalar.

1943 doğumlu Lefkowitz’in ailesi 19 yüzyılda Polonya’dan ABD’ye göç etmiş.

 1966 ‘da Colombia Üniversitesi tıp fakültesinden mezun olan Lefkowitz, bir süre doktorluk yaptıktan sonra kariyerinin yönünü Biyokimya araştırmalarına çevirmiş.

ABD’nin birçok tıbbı araştırma enstitüsünde danışmanlık yapan Levkowitz’in ‘G protein coupled receptor’ (GPCR) konusundaki araştırmalarının sonuçları, günümüzde eczacıların ‘hastalığa özel’ ilaç üretmesinde büyük bir rol oynuyor.

Modern ilaç endüstrisi,Levkowitz receptörleri’ prensiplerini kullanarak; anthistaminikler, ülser ilaçları, hiper tansiyon ilaçları, anjin ve kalp-damar hastalıkları ilaçları üretebiliyor.

1955 Doğumlu Brian K. Kobilka ise Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesinde moleküler ve hücresel fizyoloji konusunda uzman öğretim üyesi.

 Almanya ve Polonya göçmeni olan Kobilka’nın ailesi dededen fırıncı.

Minnesota doğumlu Profesör, Duluth Tıp Fakültesinde başladığı kariyerine Duke Üniversitesinde Levkowitz’in asistanı olarak devam etmiş.

Daha sonra ‘X Işınları ile kristalleşme’ alanında ünlü olan Kobilka,  yaptığı araştırmalar dolayısı ile 1994 yılında, eczacılık konusunda, 2007’de ise, GPCR’ler konusunda ABD tıp dernekleri tarafından çeşitli ödüllere laik görülmüştü.