Dünyadan kısa kısa: Maldivler’de şok tutuklama

Maldivler eski Devlet Başkanı Muhammed Naşid, hakkında açılan davanın duruşmalarına katılmayınca yargıç tutuklama kararı aldı.

Süzet DALVA Dünya
10 Ekim 2012 Çarşamba

Yetkililer, üst düzey bir yargıcın yasa dışı biçimde tutuklanması için emir vermekle suçlanan Naşid’in başkent Male’nin 440 kilometre uzaklığındaki Fares-Mathoda Adası’nda tutuklandığını açıkladı.  Devlet mahkemesi, geçen hafta Naşid’in başkent Male’den izinsiz ayrılmasını yasaklamış ve eski devlet başkanına duruşmalara katılması uyarısında bulunmuştu. Mahkeme kararlarına uymamakta ısrar eden Naşid için tutuklama kararı çıkarılmıştı.

Naşid, Maldivler’de 2008 yılında yapılan ülkenin ilk çok partili seçiminde devlet başkanı seçilmişti. Üst düzey bir yargıcın gizlice tutuklanmasının ardından başlayan protesto gösterileri sırasında ordunun ve polisin desteğini kaybeden Naşid görevinden istifa etmişti.

 

ABD’de liderlik yarışı devam ediyor

Cumhurbaşkanlığı görüşmelerinin ilk üçü Denver’da yapıldı. Pekçok kişi Cumhuriyetçi Mitt Romney için zafer ilan etti. Bu tarz söylemler Romney’de rahatlık yaratırken, Obama’da gerginlik gözlemlendi. Gerçek sonuçlar 6 Kasım’da ortaya çıkacak. 

Gürcistan’da sürpriz atak

Gürcistan’nin parlamento seçimleri hiç beklenmedik bir şekilde sonuçlandı. Bidzina Ivanishvili koalisyonu, Mikheil Saakashvili ve Birleşik Milli Hareketini geride bırakarak zaferini ilan etti. Gürcistan tarihinde ilk barışcıl yollarla yapılan hükümet değişikliği dikkatleri çekti.

Yunanistan baskı altında

Avrupa Komisyonu, IMF ve Avrupa Merkez Bankası, Atina’da gerginlik yarattı. Halka yönelik harcamalarda kesinti yaratılması gerektiğini savunarak hükümete baskı kurdu. Yunanistan Finans Bakanı Yannis Stournaras, soruşturma için ülkeye gelen yetkililere göstermesi gereken 2 milyar euroluk tasarrufu bulmakta güçlük çekiyor.

Meksika’da çetelere darbe

Meksika Hükümeti, Zetas çetesi lideri Ivan Velazquez Caballero’yu yakaladığını ilan etti. Azılı katil Caballero’nun, güvenlik görevlileri tarafından eroin trafiği ve cinayetler yüzünden uzun zamandır arandığı kaydedildi.

İNEN

İngiltere’nin en büyük supermarket zinciri Tesco’da vergi öncesi kârda yüzde11.6’lık bir düşüş yaşandı.

ÇIKAN

ABD’de araba satışları eylül itibariyle yüzde12.8 artış gösterdi. 

Haftanın İtirafı

Libya istihbarat şefi, Bingazi’de meydana gelen Amerikan elçisi suikastıyla ilgili açıklama yaparken, ABD istihbarat servisini yanlış saptamalardan dolayı kınadı ve Amerikalıların hata yaparak doğruyu öğreneceklerini vurguladı.