Antisemit saldırılarda artış dikkat çekiyor

Paris’te sinagoga kuru sıkı silahla saldırı

Dünya
10 Ekim 2012 Çarşamba

Fransa, Paris’in batısındaki bir sinagoga kuru sıkı silahla ateş açılmasının ardından Yahudilere ait dini mekanlarda güvenliği artırdı. Antisemitizmle ilgili ülkede endişeler artarken, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, geçen pazar günü ülkenin Yahudi cemaat liderleri Richard Prasquier ve Joel Mergui ile bir araya geldi. Hollande antisemitizme karşı büyük kararlılıkla mücadele edeceğine söz vererek ‘en kısa sürede’ Yahudilere ait dini mekanlarda güvenliğin arttırılacağını ve bu yerlerde Paris’teki Argenteuil yerleşim biriminde bir sinagogu hedef alan saldırıların bir benzerinin bir daha yaşanmayacağını söyledi.

Sinagog yetkilisi olaya tanık olanların silah sesine benzer bir ses duyduğunu, polisin araştırmalar sonucunda kuru sıkı silahla saldırıldığını tespit ettiğini ve olay yerinde boş mermi kovanları bulduğunu söyledi. Sinagogda ibadete ara verildi. Saldırı, geçtiğimiz cumartesi Fransız polisinin ülke çapında gerçekleştirdiği, yakın zaman önce Müslümanlığa geçen genç Fransızların oluşturduğu cihat yanlısı bir terörist hücreyi hedef alan baskınların birkaç saat sonrasında gerçekleşti. Geçen ay kaşer ürünler satan bir markette patlayan el bombasının üzerinde yapılan incelemelerde tespit edilen DNA söz konusu hücrenin bir üyesine aitti.

Fransa’nın en büyük Fransız Müslüman kuruluşlarından biri olan CFCM, sinagoga yönelik saldırıyı kınadı. Kuruluş yaptığı açıklamada, Fransa Yahudi cemaatine desteğini yineledi ve birlik ve dayanışmanın öneminin altını çizdi.

BRÜKSEL’DEKİ BİR SİNAGOGUN DUVARINA ‘YAHUDİLERE ÖLÜM’ YAZILDI

Kimliği belirlenemeyen iki saldırgan geçtiğimiz salı günü Brüksel’deki bir sinagogun duvarlarına sprey boyalarla çeşitli antisemit sloganlar yazdı. Güvenlik kameralarının kaydettiği iki eylemci, sprey boyayla Belçika’nın başkentindeki Beth Hillel Sinagogunun duvarına  ‘Yahudilere Ölüm’ ve ‘Bum’ yazdı. Ocak 2009’da da aynı sinagogun girişine kimliği belirsiz saldırganlar molotof kokteyli atmış ve hafif hasar meydana gelmişti. Brüksel bölgesel hükümeti Çevre Bakanı Evelyne Huytebroeck, sloganların yalnızca bölge dışında yaşayan insanlar tarafından yazılmış olabileceğini, zira Brüksel bölgesinde toleransın hüküm sürdüğünü söyledi.

 

NEW JERSEY’DE ‘NEFRET SUÇU’ SORUŞTURMASI

New Jersey’de Yahudilerin yoğun yaşadığı bir bölge olan Malapan’da onlarca posta kutusu, trafik levhası ve özel mülklerin üzerinde gamalı haç resimleri ve ‘Yahudilere Ölüm’ yazıları bulundu. Polis bu saldırıyı Yahudi mahallesinin yakınlarında gerçekleştiği için ‘nefret suçu’ kategorisinde incelemeye aldı.

Yahudi Cemaati’nin Monmouth Bölgesi iletişim direktörü Ariella Raviv, “Bana gelen bilgilere göre saldırıya hedef olan evler Yahudilere ait. Boyanan evlerin kapılarında ‘mezuzalar’ bulunuyordu. Ayrıca kamu malı olan sokak tabelalarına da gamalı haçlar çizilmiş,” dedi.