Türk Sefarad Mutfağı Berlin’e çıkartma yaptı

30 Eylül Pazar günü Almanya’nın Berlin şehrinde Sefarad Mutfağı konulu bir konferans düzenlendi

Toplum
10 Ekim 2012 Çarşamba

Debora’nın Evi Derneğinin Berlin’e davet ettiği Şalom Gazetesi Fransa temsilcisi Sibel Cuniman Pinto, Bir Mutfak Mirası: Türk-Sefarad Mutfağı başlıklı projeksiyon destekli bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda Türk Sefarad mutfağının tarihçesi, gelişimi, özelliklerinin yanı sıra Türk Yahudi Cemaatinin tarihi, demografik yapısı, kurumları ve Şalom gazetesi hakkında detaylı bilgi verildi.

1998 yılında Berlin’de kurulan ve Avrupalı Yahudi kadınlar için bir paylaşım platformu görevi üstlenen Yahudi Kadın Girişimi Bet Debora’nın Başkanı Lara Daemmig ve organizasyonun mimarı Talin Bahçıvanoğlu başta olmak üzere konferansa dernek yönetimi ve üyeleri, cemaat üyeleri, basın ve geniş bir davetli topluluğu katıldı.

Sunum ertesi Türk Sefarad mutfağının beş ünlü yemeğinin yapımı gösterildi. Katılımcılar zeytinyağlı kabak kabuğu yemeği (kaşkarikas), kabak böreği (almodrote de kalavasa), ekşili balık (pişkado kon agristada), patlıcanlı gül böreği (bulemas de berencena) ve cevizli incir tatlısı (empanadas de igos) yapmanın püf noktalarını öğrendiler. Sukot Bayramının ilk gecesine denk gelen toplantı, neşeli bir ortamda Ladino şarkıları eşliğinde, sonbahar temalı Sukot büfesi ikramı ile sona erdi.